Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Трансплантацията на органи, правото и религията

Снимка: архив
Ясно е, че животът не е универсален магазин, в който да си купиш каквото пожелаеш, а си остава висш дар. Затова и проблемите, свързани с трансплантацията на органи, тъкани и клетки продължава да вълнува в името на този висш дар мнозина.
С първия преподавател по биоправо у нас, доц. д-р Стоян Ставру от Института за изследване на обществата и знанието към БАН, търсим отговор на въпроса: необходими ли са законодателни промени за преосмисляне на наболелите проблеми при донорството и вземането на решения при пациенти в състояние на мозъчна смърт в България и другите страни от Европейския съюз или тяхното решаване зависи най-вече от по-добрата организация, координация и комуникативност на институциите.
Богословът от СУ „Св. Климент Охридски“ и член на Централната етична комисия при Изпълнителната агенция по трансплантация към Министерството на здравеопазването доц. Костадин Нушев също има какво да добави – за отношението на православната църква към даряването на органи след смъртта, както и за казусите, които възникват в процеса на работа в Комисисията.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Илиян Попов

Oxymet – екологична батерия магнезий-въздух

Днес, повече от всякога, се обръщаме към науката и търсим решения, свързани не само с кризата, причинена от Covid-19, но и с още по-всеобхватната и застрашителна климатична криза. Учените търсят по-екологични и щадящи околната среда, както и работната сила, начини за производство на енергия. Такъв проект е „Oxymet – екологична батерия магнезий-въздух за..

публикувано на 17.01.21 в 08:35

Дървесно меню в пустинята Негев

На български изразът „Да хапнеш дървото“ има нелицеприятно значение. Кореспондентите на БНР в Израел Искра и Феня Декало обаче са го направили буквално – в най-голямата изкуствено посадена гора не само в Близкия изток, ами в цялото Средиземноморие. Там те са опитали „дървесно меню“ в разсадник, отвоюван от пустинята Негев в Израел. Искра Декало..

публикувано на 16.01.21 в 10:25

Парадоксът на самоусъвършенстването

Популярната култура е обсебена от мита за самоусъвършенстването. Днес десетки духовни практики, предлагащи ни от утре да станем по-добри, успешни и доволни, се борят за вниманието ни, а рафтовете с книги за самопомощ преливат от заглавия, обещаващи ни бързо спасение. Наскоро две холандски изследвания установяват връзка между заниманията,..

публикувано на 15.01.21 в 08:45
Диана Маринова

Да се потопиш в Югоизточна Азия

В това издание на рубриката „География на сетивата“ Диана Маринова ще ви отведе на дълго пътешествие в две серии към Виетнам, Мианмар и остров Борнео. Тя е човек, който обича да пътува, да открива места с особен заряд и да описва преживяванията си по начин, който събужда любопитство. Според нея истинският пътешественик се докосва с душата си до..

публикувано на 14.01.21 в 11:05

Премълчаната история на слуховете от средновековна България до днес

Ролята на слуховете в европейската историята са факт. Първите, които са достигнали до нас, датират още от времето на варварските нашествия на Балканите. Те започват от IV и продължават до VII век и поради липсата на интернет и социални мрежи мълвата и новината са се предавали на ухо, чрез пратеници и съгледвачи. Тези истински или фалшиви вести са..

публикувано на 14.01.21 в 10:00