Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Болка върху лед...

БНР Новини
Проф. Румен Кастелов
Снимка: Кирил Чобанов
Зимата шества навсякъде: по планините, по улиците, в болниците.

Проф. Румен Кастелов е лекарят, който може да ни помогне – да се пазим от счупвания и травми, но и да преодолеем болката, ако това все пак се случи.

Акценти в разговора: характерни травми в младежка и напреднала възраст, хирургия на ръката и на стъпалото, медицински и технологични аспекти на протезирането.

И още: разтежения и травми в спорта, „лечители“ на навехване и изкълчване – що е то?
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доха през нощта, гледана от залива Корниш

Мол за соколи в Доха

В „Покана за пътуване“ Магдалена Гигова разказва за впечатленията си от летището на Доха. Във времена на пандемия, в които можем само да мечтаем за самолетни полети, реших да ви разходя из Hamad International Airport – летището на Доха. И да ви водя на мол за соколи. Като имате предвид, че брутният вътрешен продукт на Катар е 200 млрд. долара, няма да..

публикувано на 07.07.20 в 10:40

Тиранията на богатия избор

Колкото повече избор имаме, с толкова повече свобода разполагаме. На теория е така, но следващия път, като се озовете пред стелаж с десетки видове портокалов сок или сос за спагети, вече не сте толкова убедени. Парадоксалното следствие от твърде много избор е, че се парализираме и отлагаме решението . Когато имаме твърде много избор, се плашим, че ще..

публикувано на 07.07.20 в 09:20
Езерото Малави е дълго 365 мили и широко 52 мили

Малави – цветна, тиха и изпълнена с живот

Малави е страна, за която не знаем почти нищо. Мнозина я свързват с благотворителната дейност на Мадона, която осинови дете оттам. Малави е сред най-бедните страни в традиционното бедната Африка, същевременно там са едни от най-красивите кътчета на планетата. Държавата няма излаз на море, а е разположена около едноименното езеро, което наричат и..

публикувано на 06.07.20 в 13:58

Лесно ли е това: „бау, бау – бум”

Ако просто сте любопитни, погледнете в Гугъл – там подробно е описано кога кучето и човекът са заживели заедно, какви „служби” изпълнява четириногото в дома ни и край него, какви породи и характери могат да имат лаещите ни приятели. Ако обаче интересите ви са по-специални, слушайте по-внимателно, защото става дума за другаря на човека в най-старото му..

публикувано на 03.07.20 в 16:40

Дентална медицина и високи технологии

Има науки, за които от около половин век вече се разработва професионална литература и които са включени в преподавателската програма на висши учебни заведения, докато у нас прохождат съвсем отскоро. Такава е постурологията (от лат. „posture“ – стойка, поза), която аналитично изследва с помощта на специализирана апаратура състоянието на нервномускулната и..

публикувано на 02.07.20 в 17:05