Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премълчаната история на последния български екзарх

БНР Новини
Георги Мъндев, доц. Дилян Николчев и Румен Леонидов (отляво надясно)
Снимка: Емил Николов

Какво знаем и какво се премълчава за екзарх Стефан? Той е високообразован духовен деятел, бил е специализант в  Богословския факултет на Женева, където е слушал лекции по омилетика – науката за църковно красноречие. Знаем, че е завършил философия във Фрибургския университет и става доктор по философия. Учил е и литература, защитава докторат, а темата на дисертацията му е „За богомилите и презвитер Козма“.
Днес в общественото ни съзнание името му най-вече битува с това, че през 1943 г. заедно с митрополит Кирил Пловдивски стават най-ярките изразители на църковното несъгласие българските евреи да бъдат депортирани в нацистките концлагери.
Но какво все още се премълчава в житието на тази противоречива историческа личност? Че е бил масон с висок ранг във Великата обединена ложа на Англия, че е ратник за икуменизма – движението за сливане на всички християнски църкви в една.
Премълчава се също, че той е един от основателите на „най-малко фашистката“ организация Всебългарски съюзъ „Отецъ Паисий“. Че през 1941 г. след установяване на българско управление в Македония, в Скопие се открива клон на тази организация и за председател е избран Негово Високопреподобие архимандрит Стефан, протосингел на Скопско-Велешката епархия.
Какви са били контактите на Стефан с царското обкръжение в двореца на Борис III, споделял ли е или не прогерманска му ориентация. Защо заминава за Женева като убеден русофил, но там става и англофил, дори сътрудничи на френския генерален щаб? Каква е ролята на екзарх Стефан в едно от най-големите предателства на БКП, под чието внушение през 1945 г. Цариградската  патриаршия сваля схизмата над БПЦ и признава нейната самостоятелност? Защо заминава за Москва и иска среща със Сталин? Защо в Кремъл е решено да бъде издигнат за патриарх на БПЦ, но вместо това е арестуван и изпратен на заточение?
Отговорите – от доц. Дилян Николчев, Георги Мъндев и проф. Николай Алтънков.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътеводител на доброто за по-ефективни социални услуги

На територията на Разград се проведе първият по рода си фестивал "Пътеводител на доброто". Той събра представители на десетки неправителствени организации от цялата страна, които презентираха различни социални услуги, с цел обмяна на добри практики и модели за по-голяма ефективност в социалната работа. Услугите бяха разпределени в четири..

публикувано на 17.06.24 в 15:45
доц. Любомир Кендеров

Доц. Любомир Кендеров: В района на Созополския залив отрихме подводна кипарисова гора на милиони години

"Водолаз съм от много години, майчиният ми род е от Поморие, предлагам ви разходка в гора, но в морето. Наистина в Черно море има гора във водата, запазена от преди много години. Все още не е ясно как е станало това, единственото изследване е от 80-те години на миналия век, направено от български учени – геолози и палеонтолози, сред които и проф...

публикувано на 16.06.24 в 10:05
Даниел Койнов

Даниел Койнов: Математиката е изкуство

"Когато човек прави нещо с любов, това е най-важното. Да се занимаваш с точните науки и в частност математиката, е нещо много красиво. Всяко едно уравнение в математиката или задача в информатиката е уникално и съдържа различни идеи, които се преплитат една с друга, това е едно изкуство", категоричен е младият талант Даниел Койнов. "Аз,..

публикувано на 15.06.24 в 10:20

УАСГ е престижно класиран в световните университетски класации

УАСГ е класиран в топ 100 на 35 място от общо 1320 световни университета в областта на архитектурата и строителното инженерство. Тази висока позиция е следствие на успешното участие на талантливите студенти в организираните в последните години конкурси и работата на преподавателите им.  "Това признание е много значимо както за университета..

публикувано на 14.06.24 в 17:00

Светлото Средновековие

Свикнали сме – като дойде реч за Средновековието, да прикачваме към него епитета "тъмно". С прозвището "тъмни" и изобщо "средни" векове този период от историята на човечеството се сдобива в епохата на Ренесанса; Петрарка е, който въвежда прилагателното в употреба. Само че той ни е подвел: Средновековието изобщо не е тъмно, а е един доста..

публикувано на 13.06.24 в 09:01