Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба на Камен Стоянов в галерия Сариев

Пловдивската публика и гостите на града могат да видят една интересна експозиция в рамките на Пловдив - Европейска столица на културата. Това е самостоятелна изложба на художника Камен Стоянов в галерия Сариев Contemporary, който често представя  идеите си в това пространство за изкуство. Това са били изложби като: „Попитай художника“, „Оставете ги да рисуват“, а сега „Удивителен знак“.  Работата на Камен Стоянов е мултимедийна, включваща филм, фотография, видео, пърформанс, рисунка, инсталация и смес от тях. През последните години неговите акции видеа, фотографии и  пърформанси са били представяни на престижни форуми като Манифеста, Цюрих, на Биенале във Вроцлав, „Материал и култура“, в Лос Анджелис и определено може да се каже, че е един от на-интересните европейски художници, още повече че живее и работи на две географски места – Виена и София. Сегашната изложба на Камен Стоянов в галерия Сариев, както е отбелязано в словото на изкуствоведа Борис Костадинов „създава художествени метафори от абсурдни обстоятелства  и обекти и в това  до голяма степен се крият неговите значения… Изложбата „Удивителен знак“ напомня това с типичния за автора интелектуален, натрапчив и в същото време остър, конкретен и визуално „стряскащ“ език“. Например един от циклите му  „Фантазията е по-важна“ разработва фикция около три безумно изглеждащи къщи за гости в село Марчаево. От тази експозиция  ще научите какво е общото между Айнщайн, един средновековен замък и една обърната с покрива надолу къща, и какво се крие зад необичайното заглавие „Удивителен знак“.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложбата "Smack the soil" – младите художници, които да следим

Изложбата "Smack the soil", която е част от проекта "Арт Старт: млади художници, които да следим" може да бъде видяна в галерия "Кредо Бонум" до 23 март. Представените художници са Андон Бакъров, Денис Спасов, Марта Москова, Ния Ценкова, Марко Лозов, Йоан Джироу, Мина Атанасова, Теодор Георгиев, Ина Митева, Мария Илиева и Ясен Мартинов...

публикувано на 04.03.24 в 10:17
Емил Янев и Наталия Цекова

Наталия в страната на чудесата

В епизод 529 "Трамвай по желание" представя на своята публика актрисата Наталия Цекова . Наталия е от Елин Пелин, израснала в с. Лесново. През 2014 г. завършва специалност "Актьорско майсторство за драматичен театър" в НАТФИЗ в класа на професор Здравко Митков. След това, отново в Театралната академия, завършва и магистратура по публична реч...

публикувано на 03.03.24 в 11:35

Световните премиери на 28-ия Международен "София филм фест"

28-ият Международен филмов фестивал "София филм фест" очаква своите зрители от 13 до 31 март 2024 година. Официалното откриване е на 13 март в Зала 1 на НДК . Предварителната програма започва на 11 март в кино "Одеон" с ретроспектива на Джесика Удуърт и Петер Бросенс. Програмата на СФФ в София продължава до 5 април . Богатата..

публикувано на 03.03.24 в 10:11

Харолд и Мод – когато любовта превъзмогва възрастта

В ново издание излезе прочутата пиеса на Колин Хълкинс, която е филмирана и поставяна на сцена на много места по света – "Харолд и Мод". Сюжетът поставя в центъра сентенцията – "Да срещнеш правилния човек в точния момент." В историята деветнайсетгодишният Харолд е обсебен от смъртта. Той посещава погребения на напълно непознати, обикаля с личната си..

публикувано на 03.03.24 в 08:56

Нов филм на Петър Вълчев

Късометражен филм "И това е за тази Коледа" на Петър Вълчев отново се занимава с темата за старостта, както и предишният "Лека нощ, Лили", спечелил наградата на кинофестивала "В Двореца". Този засилен интерес на режисьора е необичаен за съвременното мислене, в което единствено младостта заслужава внимание. Филмът разказва за възрастен мъж, който..

публикувано на 03.03.24 в 08:46