Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анатолий Радев и Дария Василева – АНДАРИ, възприятия и влияния на културното наследство

БНР Новини
Анатолий Радев и Дария Василева
Снимка: Божидар Любенов

Анатолий Радев и Дария Василева са куратори на изложби и организатори на значими културни събития, свързани с популяризиране на българското културно наследство. Създатели са на Център за образна култура ArtExtreme с едноименна изложба и школа за образно изкуство ArtExtreme Concept. В своите прояви, представяни под обединяващото наименование АНДАРИ, те изследват образа и вътрешните преживявания на личността.
Техни творби са притежание на Галерия Espacio – Мадрид, Национален етнографски музей – София, Военноморски музей – Варна и в много частни колекции в САЩ, Канада, Русия, Южна Корея, Китай, Испания, Франция, Австрия, Швейцария и България.
През 2014 г. създават и организират поредицата „Български исторически четения“, в партньорство с Института за етнография и фолклористика с етнографски музей при Българската академия на науките, както и с участието на Националния природонаучен музей и други институции. А през 2015 г., по предложение на АНДАРИ, в гр. Варна се открива бюст-паметник на скулптора Кирил Шиваров.
Анатолий Радев е инженер „Радиокомуникации и видеотехнологии“, получил висшето си образование в Техническия университет – Варна и работи в областта на маркетинга и рекламата, Връзки с обществеността и визуална комуникация. Дария Василева е завършила магистратура по „Фотографско изкуство“ в Нов български университет.
С тях разговаряме за многожанровата изложба „ArtExtreme СТРАЖА“ и за други интересни инициативи на АНДАРИ.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съвременният танцов пърформанс "Опиат"

Съвременният танцов пърформанс "Опиат" е работа на младия актьор Михаил Бонев. Още в периода на обучението си той се вдъхновява от мотиви от историята на именития български поет Пейо Яворов. Първо неговата всепоглъщаща любов с Мина Тодорова, а впоследствие и турбулентния му брак с Лора Каравелов, които прерастват в идея за представление. През..

публикувано на 30.05.24 в 17:35

Нова изложба на Мариана Маринова

Експозицията е подредена в галерия "Интро" и се нарича "Фрагменти". Това по думите на Мария Ландова, която откри изложбата, са фрагментите от личния свят на художничката, свят, който "тя създава, както диша". Рисувани четири години, работите кореспондират със зрителя директно, като го увличат в космоса от цветове и скрити форми и присъствия...

публикувано на 30.05.24 в 16:15

Скулптурите на Павел Койчев гледат, приютяват и звучат

Навършиха се 20 години от основаването на софийската галерия "Ракурси". За да отбележи юбилея, галерията покани големия наш скулптор Павел Койчев да направи изложба, която беше открита преди два дни. А той е рожденик днес! Честит да е! Павел Койчев е избрал да покаже в експозицията свои ранни произведения от бронз от 1990-1991 година. Тези..

публикувано на 30.05.24 в 14:52
Зорница Маринкова, Ралица Туджаро и Венцеслав Димитров

Първи юни с Младежкия театър "Николай Бинев"

Младежкият театър "Николай Бинев" организира  детски празник за децата през уикенда като освен представленията в афиша, които зрителите ще могат да видят, ще има и ателиета с актьорите. Скоро театърът ще има и своята нова куклена сцена. А повече за това разказват актьорите Венцеслав Димитров, Зорница Маринкова и Ралица Туджаро в "Артефир".  "Празникът..

публикувано на 30.05.24 в 13:55