Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денят на хирурга

БНР Новини
Николай Дамянов
Снимка: Кирил Чобанов

Разговор за дълг и безсъние, за професионалната отговорност на лекаря. Гостува доц. Николай Дамянов от МВР болница.
Акценти: сложността на коремната хирургия, лечението на хемороиди, надежди в битката с рака на дебелото черво. Характерна симптоматика, задължителни изследвания, профилактика и терапия. И още: наука и практика, „хирургия по книга“, младите в специалността...




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сепаратизъм и отцепничество във Второто българско царство

Във Втората българска държава (1185-1396) се разгръща един феномен почти непрекъсващ и много опасен – сепаратизмът. Тръгва още с Иванко, "убиеца на Асеня", а завършва с Видинското царство на Иван Срацимир – последната българска твърд, завладяна от османските турци. Какви са причините за възникването, разпространението и всеобхватността на..

публикувано на 11.10.24 в 08:50

Как се става шампион по информатика?

Шуменецът Даниел Койнов и неговите преподаватели по информатика Бисерка Йовчева и Димитър Добрев спечелиха Наградата "Джон Атанасов" в направление "Учениците и техните преподаватели".  Припомняме, че на Балканската олимпиада по информатика през септември дванадесетокласникът от Математическата гимназия в Шумен спечели златен медал в индивидуалното..

публикувано на 10.10.24 в 18:00

Думи от Велики Преслав

Едва ли са много хората извън кръга на учените – историци, археолози, езиковеди и т.н., които ще знаят нещо много повече от най-общите представи, останали от ученическо време, за така наречения "златен век" на българската писменост и култура, за Велики Преслав, за преславската книжовна школа. В същото време изследователите продължават да разширяват и..

публикувано на 10.10.24 в 09:21

Катина Клявкова за АХА – подходът в медиацията

Все по-често за решаване на вътрешни и семейни конфликти се използва медиацията, която разполага с различни методи за справяне с критични ситуации. Един от тях е АХА подходът. "Този подход е за хора, които искат да излязат от спора начисто и да продължат напред наясно. Той е за хора, които искат да подкрепят съзнателния диалог за мир между всички..

публикувано на 09.10.24 в 09:53

Киберзаплахите и разширената реалност

Kакви са най-често срещаните заплахи при потапящите технологии (immersive experience) и как могат да бъдат управлявани рисковете, свързани с личната неприкосновеност и сигурността на потребителите?  За киберзаплахите и разширената реалност разговаряме във "Време за наука" с Момчил Алексиев , основател на първата българска платформа за VR, както..

публикувано на 08.10.24 в 11:57