Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Вечерен тромпет“ – графична сюита на Румен Скорчев в галерия „Средец“

БНР Новини
3
Снимка: личен архив

„Върти ни живота под жаркото слънце
и трием нозе от горещия камък...
Но щом вечерта от небето се спусне,
ще взема тромпета и ще седна на прага.“
                           (Из „Вечерен тромпет“, Борис Христов)

Една изненадваща изложба подарява на българската публика Стоян Сгурев. Професорът, преподавател по артмениджмънт в Париж, ще покаже колекцията си от творби на големия български художник Румен Скорчев в галерията на Министерството на културата.
Румен Скорчев (7.10.1932 - 6.09.2015) е завършил специалност „Илюстрация“ при проф. Веселин Стайков. Работил е в издателство „Народна младеж“, преподавал е графични изкуства в Националната художествена академия. Носител е на над 40 награди у нас и зад граница. Самостоятелните му изложби са десетки – в Австралия, Индия, Люксембург, Ирак, Норвегия и др., а илюстрираните от него книги за деца и възрастни – над двеста.
Как е създадена колекцията, която ще видим в галерия „Средец“, какъв образ на художника формира тя, каква е връзката между изкуството на Скорчев и поезията на Борис Христов – чуйте от разговора с проф. Стоян Сгурев. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
доц. Калина Христова

Плакатът и улицата

Плакатното изкуство съществува вече близо два века. Плакатът служи както да привлича вниманието, така и да информира. Доскоро основната функция на плаката беше да бъде част от улицата, от уличното изкуство – да бъде очевиден.  „Виждаме в последните години как тази тенденция се обръща и плакатът напуска улицата и влиза в галериите. Една от причините за..

публикувано на 13.05.21 в 17:44

Поетичните преображения на Владимир Мартиновски

Владимир Мартиновски представи своята първа стихосбирка на български език в подбор и превод на Роман Кисьов и беше гост на Европейската Нощ на литературата в София.  Роденият в Скопие през 1974 г. поет, есеит, белетрист и литературен критик е „един от най-ярките представители на средното поколение в литературата на РС Македония – безспорен ерудит и..

публикувано на 13.05.21 в 17:32

Библиотеката на София разказва

На Празника на библиотекаря – Деня на светите братя Кирил и Методий  – в Столичната библиотека беше открита изложбата „Библиотеката на София разказва“.  Ана Анастасова даде повече подробности в "Артефир" за изложбата „Библиотеката на София разказва“ в Столична библиотека. "Библиотеката разказва истории на книги, които се пазят в нашите фондове,..

публикувано на 13.05.21 в 17:06

Фотоизложба LUCID ЕYES на Веселина Николаева

Един от водещите съвременни български фотографи в наративната фотография Веселина Николаева представя своята нова изложба „LUCID ЕYES“. Тя е вдъхновена от човешката близост и доверието, което изграждаме (или не) с хората. 21 портрета в човешки ръст и 2 пейзажа очакват своите ценители до 10 юни в галерия "Синтезис", а откриването е на 13 май от 16.00..

публикувано на 13.05.21 в 13:20

Мариана Кирова с хумористичен роман

В съвременната българска литература хуморът и сатирата не се срещат често. Всъщност никак не е лесно да пишеш  хумор и сатира, едно ценно умение, което вероятно е присъщо за мисленето на самия автор. По всичко личи, че журналистката и писателка Мариана Кирова, носител на две литературни награди, е от тази порода автори. Новият ѝ роман..

публикувано на 13.05.21 в 11:46