Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анн Халенберг и група „Йес” – в пространството между барока и рока

БНР Новини
Група „Йес” и Анн Халенберг

Те са музиканти, които познавачите на барока и рока високо ценят, а и българската публика имаше честта да се срещне с тях. Чест, примесена с радостта от незаличимо за паметта събитие. Шведското мецосопрано Анн Халенберг заедно с Оркестър Ил Помо д’оро, воден от цигуларката Зефира Вълова, откриха  12-я фестивал „Изкуството на барока” през 2018 г. Това бе първият гастрол на певицата у нас, позната досега на родните меломаните само със записите си. Както повечето барокисти Анн е и задълбочен изследовател на старинното оперно изкуство. Гласът ѝ – с широк обхват и чувствен тембър, можем да оприличим на класен инструмент, преодоляващ с безупречна техничност всякакви препятствия в музикалния текст. Фундамент, върху който тя надгражда с удивително въображение многоцветни щрихи и изразни нюанси в образите, които създава на сцената и в звукозаписните продукции. Когато е на 6 години, Анн Халенберг, сърфирайки из каналите на телевизора, попада на опера. Напълно омагьосана, решава да стане оперна певица. „Наистина странна мечта, обикновено малките момичета мечтаят да бъдат първо принцеси, след това фотомодели, астронавти или археолози” – казва Анн. Завършва Оперното училище в Стокхолм, специализира  в Лондон, на първите прослушвания я отхвърлят, но тя не губи кураж. От тогава е и личната ѝ мантра: „Бавен растеж, качествена музика“. Избира полето на бароковата опера, която смята най-подходяща за нейния глас. „Операта е магия – както на сцената, така и зад кулисите. Но в същото време да си певец е много тежка професия, непрекъснато си далеч от дома. Трябва да си наясно, че днес индустрията е завладяла и тази сфера – понякога режисурата измества дори музиката, от певците се иска да пеят всичко. И за да бъдеш себе си в тази индустрия трябва да можеш да казваш „не” – споделя певицата, която се нарежда сред най-известните мецосопрани в света. Ще я слушате с документални записи от концерта в София с програма „Карнавал 1729”  и арии от соловия ѝ албум „Агрипина”.
За България посрещането на новото хилядолетие бе украсено с посрещане на група „Йес“ (Yes) и незабравимото преживяване, което донесе концертът на британската рок формация в „Зимния дворец на спорта“ у нас. Е, наистина, след едни 32 години, откакто е създадена групата, но затова пък – каква група! И то – в почти пълния легендарен състав: Джон Андерсън (Jon Anderson) – основният певец, Крис Скуайър (Chris Squire) – бас, Стийв Хау (Steve Howe) – китари, Алън Уайт (Alan White) – барабани, като на мястото на пианиста Рик Уейкмън (Rick Wakeman) бе друг виртуоз – руският му колега Игор Хорошев. Но отсъствието на Уейкмън не бе беда, защото по-късно посети България като самостоятелен артист. Историята на „Йес“ е свързана и с друг голям музикант – барабаниста Бил Бръфърд (Bill Brufford). Него българската публика срещна като лидер на формацията „Ъртуъркс“ (Earthworks). За 50 години съществуване групата „Йес“ е имала около 20 члена, но тъкмо изброените музиканти са в основата на архитектониката в изкуството на „Йес“. Без съмнение, дошлите по-късно Патрик Мораз (Patric Moraz) и Тревър Рабин (Trevor Rabin) добавиха в „Йес“ още музикална красота, но към вече изградената стилово структура на британската група. В срещата ни звучи пиеса, която е едно от най-хубавите неща, оставени в наследство от понякога спорното, нееднозначно рок изкуство. Около тази творба, наречена „Въртележка“ (Roundabout) се завихрят онези стойности, които човек би искал да има наблизо, спомняйки си за искрения, неподправен и все още неподкупен рок.

Вторник, на 19 февруари, от 23.00 часа



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30