Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Екзархията, Православието, българите, свободата

| обновено на 29.08.19 в 09:43 { include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Николай Аретов, Пламен Митев, Митко Новков и Светослав Риболов
Снимка: Василена Мирчева

На 27 февруари 1870 г. със султански ферман е учредена българската Екзархия – дата, която се явява връх в дълголетните борби на българите за самостоятелна църква. За да се стигне до тук, изминат е труден, дори бих го нарекъл трънлив път, тъй като противникът съвсем не е бил за подценяване. Фенер, където се е намирала Патриаршията, е правел всичко възможно срещу настъпването на това значимо за българите събитие, имперска Русия също се е противопоставяла – помним знаменитите статии на Константин Леонтиев срещу българите, Високата порта пък изобщо не е бързала с обнародването на фермана, тъй като взаимните дрязги между гърци и българи са наливали вода в удържането на властта от страна на султана, насъсквайки едните срещу другите. Изобщо поредица от неблагоприятни обстоятелства, но въпреки това „Българския Великден“, както нарича тези борби Тончо Жечев, настъпва безапелационно. Всъщност, дори представителите на революционното движение, т.нар. „млади“ също не са кой знае колко големи адепти на църковните смутове, смятат, че за тях само се хаби народна енергия, драстично необходима за въоръжена борба срещу поробителя.

Тъй или иначе, 27 февруари 1870 настъпва и точно за него в предаването „Премълчаната история“ свои мисли излагат историкът проф. Пламен Митев, културологът и литературен историк Николай Аретов и теологът доц. Светослав Риболов.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Врагът на моя враг...

Денга треската е инфекция, причинена от вирус, който се предава от комари. Свързваме я с тропичните и субтропичните райони, където средата е благодатна за размножаването на комарите, същевременно има голяма концентрация на хора. С глобалното затопляне се очаква географският обхват на денга да се разшири. Подобно на маларията, вирусите на денга са..

публикувано на 23.10.21 в 10:57

Словното богатство на Учителното евангелие на Константин Преславски

Международен екип от учени работи по съставянето на двуезични речници старобългарско-гръцки и гръцко-старобългарски към значимото средновековно произведение.  Учителното евангелие е сбирка от 51 беседи за неделните дни, включваща основно преводни текстове от Йоан Златоуст, Кирил Александрийски и други църковни отци. Едно от дидактичните слова, уводните и..

публикувано на 22.10.21 в 14:50
Иван Абрашев - „Без заглавие“; Сирак Скитник - „Замък“; Жорж Папазов – „Портрет на Гео Милев“

Модернизмът или модернизмите ни

Да се говори за български модернизъм вече се превърна в общо място, особено след 1989 г., когато постулатите на социалистическия реализъм бях взривени, осмени, снети. Само че – когато нещо се превърне в общо място, появява се опасността говоренето за него да стане клиширано, повърхностно, банализирано. Слава богу, има достатъчно български..

публикувано на 22.10.21 в 08:30

В Япония бакшишът е обида

Юлияна Антонова-Мурата е най-ревностният посланик на Япония, но макар да е дипломат по професия, няма официален мандат. Тя е автор на трилогията „Моши моши, Япония“, „Уки уки, Япония“, и новоизлязлата книга „Сан сан, Япония“. Това четиво е нежен звън от душата на г-жа Мурата. Авторката излива любовта си към японския морал и съпричастност...

публикувано на 21.10.21 в 08:25
Графиня Мари дьо Тили

Графиня Мари дьо Тили: На път спазвайте местните нрави

Графиня Мари дьо Тили произхожда от благороднически род, чиито корени се губят в средните векове. Родителите ѝ са били френски дипломати и тя решава да преподава протокол и етикет, след като дълги години съветва приятелите си как да се държат в обществото. Дамата създава Ателието за изискани маниери и комуникации French Touch и става..

публикувано на 19.10.21 в 12:52