Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нова стихосбирка на Владислав Христов

Книгата е със странното заглавие „Комореби“. Така се нарича на японски слънчевата светлина, която преминава през листата на дърветата. Първата стихосбирка на Владислав Христов също носеше подобно заглавие – „Енсо“. Новата му книга е по японски деликатна, меланхолична, вгледана в детайлите. Такава е и корицата на Мариета Ценова. Владислав Христов следва определен път в естетически и философски смисъл. Той вече има изграден разпознаваем почерк, който във всичките му стихосбирки досега съдържа тези характеристики. Какво е новото тук? Светлината, прозрачността, летежа и достигането до максималното „опростяване“, до природната естественост, която е хем конкретна, хем отпраща другаде. Читателят ще открие източната гледна точка към природата в „Комореби“. През книгата прелитат птици, броди ловец, летят хвърчила, снежните маймуни киснат в топлите японски извори, мъж и жена се карат под липата, а старците събират листа от гинко... Стихосбирката на Владислав Христов е поглед към светлината през думите. Повече към небето, отколкото към земята. Книга, облъхната от любов.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Мирослава Кортенска

Сбогуваме се с проф. Мирослава Кортенска

На 18 април от 12 часа се прощаваме с проф. Мирослава Кортенска в църквата "Св. Параскева" на ул."Раковски", София.  Тя почина на 13 април след тежко боледуване на 67-годишна възраст. Проф. д-р Мирослава Кортенска е български театрален критик, културолог и медиен експерт. Преподавател в катедра „Кино, телевизия и театър“ в Югозападния университет в..

обновено на 18.04.21 в 11:36

„Дворците на народа“ с премиера в Gledam.bg

„Дворците на народа“ е първата документална поредица с премиера в стрийминг платформата за българско кино Gledam.bg . Излъчването ѝ вече започна и набира зрители. Нейни автори са Борис Мисирков и Георги Богданов. Те са сценаристи, режисьори и оператори на пълнометражния документален филм „Дворците на народа“, от който всъщност произлиза..

публикувано на 17.04.21 в 08:25

Деца създават филми на историческа тематика

За образованието чрез изкуство и за възможностите на алтернативното образование в България. Как киноизкуството може да култивира взаимодействието в екип от ранна детска възраст? "Хан Тервел" е третият филм от поредицата Първо българско царство. Премиерата на филма е на 17 април от 11 ч. в Дома на киното, София. Това е филм, изцяло заснет от ученици с..

публикувано на 17.04.21 в 09:30

Андре дьо Ришо – за първи път на български

Както пише на корицата, „Болката“ заема специално място в творчеството на Андре дьо Ришо (1907 – 1968) не само защото бележи сензационната поява на автора си на литературната сцена, а най-вече защото концентрирано и впечатляващо зряло за дебют обединява характерните черти на писателския му почерк“.  Френският писател, поет и драматург не е превеждан..

публикувано на 16.04.21 в 14:45

Стенопис на благодарността за медиците на първа линия

“ПОдЛЕЗНО“ стартира през 2013 г. като инициатива на неформална група младежи, запознали се в рамките на форума "Идеите – това сме ние 2" и обединени в стремежа си да допринесат за една по-удобна и по-красива градска среда. Стартира поради осъзнатата важност на различните части от градската среда и виждането на голям потенциал в тях за..

публикувано на 16.04.21 в 13:00