Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

120 години от рождението на Панчо Владигеров – празници в къщата на композитора в София, в Шумен и в НМА „Панчо Владигеров“

БНР Новини
Снимка: www.lostbulgaria.com

Специално за юбилея в края на миналата година цигуларят Светлин Русев заедно със СО на БНР под диригентството на Марк Кадин записаха песента и рапсодия „Вардар“, които ще бъдат включени в предстоящ диск.

Още на 5 март в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ беше представен сборникът „Есета“ на проф. Стефан Лазаров.„Снимки и спомени от кабинета на Владигеров“

На 13 март – рождената дата на Панчо и Любен Владигерови започват концертите и съпътстващите събития включени в националния календар за отбелязване на годишнината от рождението на един от най-обичаните български композитори Панчо Владигеров.

13 март
Патронен празник на НМА

Тържествен концерт на Академичния симфоничен оркестър със солисти-студенти от НМА. Дирижира Григор Паликаров. В програмата ще прозвучат четири знакови произведения на Панчо Владигеров. Най-популярният му клавирен концерт написан през 1937 г. публиката ще чуе в интерпретация на Мила Михова – студентка от класа на проф. д-р Борислава Танева. Баритонът Веселин Михайлов, който е докторант в НМА ще представи ария на Цар Калоян от едноименната опера. Тя е композирана през 1936 година и е първата българска опера поставяна в чужбина. Цигуларят Филип Филипов от класа на проф. д-р Велика Цонкова ще чуем с Песен из „Българска сюита“ за цигулка и оркестър. А на финала на тържествения концерт ще прозвучи емблематичната  Рапсодия „Вардар“.  Началният час е 19.

Преди това, в 18.00 ч. ще бъде открит и баралеф на Панчо Владигеров. На откриването ще присъстват ректорското ръководство, преподавателите и студентите на Музикалната академия и техните гости.

31 март
Концерт на студенти от НМА с камерни и солови творби от Панчо Владигеров.Събитието ще бъде част от програмата на МФ "Мартенски музикални дни" на 30 март и част от програмата на Европейския музикален фестивал на 15 май 

1 април

Концерт с творби на Панчо Владигеров. Изпълняват преподаватели от НМА. Концертна зала, НМА

2-3 април
„Академични пролетни четения –2019” –девето издание, посветено на годишнината на Панчо Владигеров. Тема „Панчо Владигеров и българският музикален ХХ век (идеи, посоки, контакти)“

В честванията основен координатор се явява къщата-музей „Панчо Владигеров“ в София. Там, освен че се съхранява архивът на композитора се провеждат и интересни събития. Освен това в партньорство с други организации предстои да бъде издаден диск с транскрипции на творби за две пиана, като изпълнители са проф. Панчо Владигеров-внук и проф. Димо Димов.

На 17 март ще бъде открита изложбата „Райнхард – Владигеров. Взаимовлияния и проекции“ в рамките на фестивала „Мартенски музикални дни“, Русе, която ще бъде във фоайето на Доходното здание.

На 21 март в мраморното фоайе на зала „България“ ще бъде подредена друга изложба - „Владигеров в европейския музикален калейдоскоп на 20 век. Посоки, връзки, отражения“.

Отново на 21 март в цикъла „Българска и световна класика“ на Софийската филхармония  концертът ще бъда посветен на Панчо Владигеров и неговата 120 годишнина. Ще дирижира Георги Димитров, а солист ще бъде Марио Хосен. В програмата са включени Сабанда и Марш из сюита „Класично и романтично“,оп. 24, Концерт за цигулка и оркестър No1, фа минор, оп. 11, „Еврейска поема“, оп. 47 и Дивертименто за голям симфоничен оркестър. С този концерт ще бъде открит ”Европейският музикален фестивал“

На 24 март в Софийския дом на композитора  концерт ще изнесат Йосиф и Зорница Радионови и Ангел Станков. Ще бъде открита още една изложба "За Владигеров лично".




Още два културни института ще отбележат годишнината на Панчо Владигеров на същата дата - Националното училище за музикално и сценично изкуство в Бургас, което също носи името на проф. Панчо Владигеров и Симфониета – Шумен.

В тази юбилейна година от 27 май до 7 юни ще се проведе и конкурсът за пианисти и цигулари носещ името на Владигеров в Шумен. Председател на журито за пианисти е Людмил Ангелов, а за цигулари Минчо Минчев.

Ето и част от програма за честванията в Шумен

13 март

11.00 часа - Музеен комплекс „Панчо Владигеров“ – ден на отворените врати и концерт-матине с участието на деца от града.
18.00 часа - Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ – изложба „120 години от рождението на Панчо Владигеров“ организирана от Шуменския държавен архив.
18.30 часа - Драматично-куклен театър „Васил Друмев“Концерт на Симфониета, Шумен с диригент Калина Василева и с участието на Христо Попов-пиано, Константин Владигеров-пиано и кларинет, Александър Владигеров - тромпет и Стоян Янкулов – Стунджи-ударни инструменти.

13 и 14 март - Музеен комплекс „Панчо Владигеров“ – Шумен – национална кръгла маса на тема „Твирческото наследство на Панчо Владигеров“  организирана от Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ ,Катедра „Музикална естетика, музикално възпитание и изпълнителство“ с участието на студенти и докторанти


28 март - Концертна зала „Проф. Венета Вичева“, Община Шумен концерт на Симфониета, шумен с диригент Станислав Ушев и солист Марио Хосен-цигулка

19 април в Народно читалище „Добри Войников-1856“ ще се състои концерт на
Милена Вълева-цигулка и Александър Колев-пиано организиран от Фондация „Панчо Владигеров“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 юли 2024 г.

16 юли Свири Филхармонията на Осло с диригент Клаус Макела. 3.00 часа – Джулия Пери (1924-1979), Кратка пиеса за малък оркестър. 3.09 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Концерт за виолончело № 1 в Ми бемол мажор, оп. 107. Солист: Сол Габета (виолончело). 3.38 часа – Петерис Васкс (р.1946), Gramata cellam (The Book) – втора част, Долчисимо. Изпълнява..

публикувано на 15.07.24 в 10:34

"Лоенгрин" в постановка от Виена

"Никоя друга опера на Вагнер не е получила толкова хвалебствия или е била обект на толкова критични подигравки като Лоенгрин. Едно е ясно – предвид вътрешната противоречивост на пиесата, театърът е изправен пред върховното предизвикателство да развие проникновена и чувствителна деконструкция на своите ролеви модели и конфликтни структури. Културата..

публикувано на 13.07.24 в 08:10

Danai – новият глас на българската музикална сцена

Емилия Тончева, актрисата, завършила Академията по драма в Пекин, излезе с албум от три песни под псевдонима Danai. Това е нейният дебют на българската музикална сцена. Емилия комбинира жанрове и изразни средства във всичко, с което се захване – актьорско майсторство, танц, музика. Неслучайно, когато погледнем към това, което днес някак..

публикувано на 12.07.24 в 09:34

Джейкъб Колиър пее с "Мистерията на българските гласове" в София

Джейкъб Колиър, импровизаторът, който на 29 тодини вече с пълно право може да се нарече легенда в джаза ще пее в София на 11 юли. Концертът ще се състои в Зала 1 на НДК,а заедно с певеца, текстописец, преподавател и продуцент, който при това умее да свири на над 10 музикални инструмента, ще излязат "Мистерията на българските гласове", композиторът..

публикувано на 11.07.24 в 16:40

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20