Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Иван Кънчев за българската история и за големите идеи, които променят малките населени места

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Ива Дойчинова и Иван Кънчев в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Здравко Петров

Иван Кънчев, който беше и един от номинираните в кампанията на „Нашият ден“ – Будител на годината, беше гост на Ива Дойчинова тази сутрин. Като член на журито на програмата „VIVACOM Регионален грант“ и член на сдружение „Българска история“ Иван Кънчев обикаля изключително много България, включително и за да изнася открити уроци по история във всички краища на страната и за да оценява различни проекти. Ето защо първият въпрос на Ива Дойчинова беше колко често пътува из страната и доколко това му позволява да опознае живота в малките населени места.
„Факт е, че пътувам изключително много, но не знам доколко добре познавам малките места. Ние в големите градове често се затваряме и забравяме за това, което се случва в малките населени места, а то е не по-малко важно. Ето защо аз винаги съм повтарял, че всеки човек от големия град, а те са няколко в България, трябва поне веднъж или два пъти месечно да пътува извън тези градове и да посещава малките населени места, за да види какво реално се случва в страната, защото това е най-важното. Аз успявам да съчетая нещата, защото това мое мислене е и моя страст. В моята стая имам една пътна карта, на която отбелязвам всички пътища, по които съм минавал и ако поне един път седмично не изляза извън София, не се чувствам пълноценен и не се чувствам добре…
Ако не е запознат с нашата дейност с Марио Мишев в сдружение „Българска история“, на човек може да му прозвучи малко странно, че човек като мен, който се занимала с история и поддържа исторически сайт, пътува толкова много, но това се дължи най-много на нашите уроци, които вече повече от 5 години ги реализираме из цялата страна. Ние си мислехме, че интересът вече ще намалее, но напротив – тази година се оказа една от най-натоварените. От началото на февруари поне един път седмично сме някъде из страната и дори отказваме някои покани, защото не успяваме да отидем навсякъде, където ни канят. Отлагаме ги за в бъдеще, защото трябва да си вършим и ежедневната работа – тук в София, и няма как да отсъстваме повече от два дни в седмицата.“
Иван Кънчев също така сподели и някои интересни примери от неговата дейност като член на журито на програма „VIVACOM Регионален грант“ – за това как някои идеи могат реално да променят не само бъдещето, но и настоящето на малките населени места.
„Преди няколко години посетих малкото русенско село Табачка – разказа Иван Кънчев. Не знам колко от слушателите на програма „Христо Ботев“ са имали възможност да го посетят или дори само са чували за него. Аз лично не съм очаквал, че в тази част на Русенска област има такива впечатляващи каньони и пещери и бях много изненадан, когато можах да ги видя в околностите на селото. Затова се зарадвах, когато една година по-късно видях проект, който се казваше „Заедно за Табачка“ и обединяваше група ентусиасти от Русенско, които имаха желание да използват и направят по-атрактивен този изключителен потенциал на природата на селото.
Убеден съм, че проектът си заслужава и че всеки който посети селото ще бъде силно впечатлен и ще остане доволен. Една година по-късно вече можем да видим направеното по този проект – поставени са доста указателни и информационни табели, поставени са десетки информационни табла. Създадени са първите туристически маршрути. Отпечатана е рекламна брошура. Акцентът на този проект е колоезденето и скалното катерене, а хората, които пожелаят да се запознаят по-отблизо с невероятната природа на селото, ще бъдат улеснени изключително много от тези информационни и указателни табели и ще запазят в сърцата си изключително ярки спомени за невероятно атрактивната и красива природа на този непознат кът на нашата родина. А подобен проект може да промени и живота в самото село.

Какво още разказа Иван Кънчев за проектите, които реално променят малките населени места и за дейността и плановете на сдружение „Българска история“, можете да научите в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Професията "психолог" – необходимост или екзотика

Въпреки че в последните години има големи промени във възприемането на професията на психолога, все още доста хора смятат посещението при такъв специалист за нещо срамно, за сигнал за сериозен провал. Такива хора с лекота биха споделили, че имат проблем с жлъчката, например, но в никакъв случай – че са отишли на психолог.  Наскоро психоложка в..

публикувано на 16.06.21 в 14:58

Какво не знаем за атеросклерозата

Знаем ли всичко за атеросклерозата? Можем ли да влияем върху някои от факторите, които я причиняват? Темата коментира в “Нашият ден“ проф. Лъчезар Гроздински, председател на Националното дружество по ангиология и флебология. Председател на Комисията по ултразвукова съдова диагностика и член на управителните съвети на Българското..

обновено на 16.06.21 в 13:28

Определянето на лимити по административен начин дискриминира пациентите

Възможно ли е премахването на лимитите в болничните заведения и до какво ще доведе това? Темата коментира в “Нашият ден“ Андрей Марков ,  мениджър и администратор в здравеопазването с повече от 30 години опит. Бил е финансов и административен директор на болница “Света Екатерина“ и на Националния център по сърдечно-съдови заболявания...

публикувано на 16.06.21 в 12:29
Аркади Шарков

Премахването на лимитите в болниците е стъпка в правилната посока, но поражда въпроси

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров предложи промени в модела на здравната система. Според него трябва да отпаднат ограниченията, които НЗОК налага на болниците, а лечението на различни заболявания да бъде заплащано по-справедливо. След среща с ръководствата на Здравната каса и Лекарския съюз Кацаров обяви, че..

публикувано на 16.06.21 в 11:20
Диана Ковачева

Кампанията “Синьо лято“ на омбудсмана е в 12 града

Демографската криза и къде са децата в приоритетите на институциите? На 14 юни стартира кампанията на омбудсмана Диана Ковачева „Синьо лято“, насочена в подкрепа на детското психично здраве на подрастващите. Тя се реализира в 12 града на страната. Целта на инициативата е да подпомогне децата и техните родители да преодолеят..

публикувано на 16.06.21 в 08:51