Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„Нейната работа“ – най-добрият балкански филм за 2019 година

БНР Новини
Снимка: siff.bg
„Нейната работа“ е най-добрият балкански филм на тазгодишния 23-ти „София филм фест“. Дебютният пълнометражен филм на гръцкия режисьор Никос Лабот разказва историята на 37-годишна неграмотна домакиня, която води спокоен семеен живот в скромен квартал в Атина.

За да се справи обаче с рецесията, която от известно време притеснява семейството ѝ, за първи път в живота си тя започва работа като чистачка. Това напълно я променя. Въпреки грубата работна среда и множеството трудности, пред които е изправена, тя преоткрива себе си и печели уважението на хората. Не се ли получава именно така в живота – трудните моменти ни учат кои сме ние всъщност?

Това попитахме в „Артефир“ гръцкия режисьор Никос Лабот. Преводът е на Стефан Прохоров.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Излезе избрана поезия на Здравко Кисьов

"Поет на ясния и сдържан изказ, Здравко Кисьов имаше висока представа за мисията на твореца в нашия свят. Неговите вълнения от всекидневието внасяха в стихотворенията му скромност и светъл стоицизъм, разтваряха го в природата." С тези точни думи Марин Бодаков определя поезията на един от най-добрите български майстори на словото. Можем да цитираме за..

публикувано на 25.09.23 в 08:10

Нов роман на Емануил А. Видински

"Дом за начинаещи" е роман за времето, в което търкаляме частици от себе си, бързаме да ги сглобим надпреварвайки се със слънчевите цикли и лунните фази, понякога се получава, по-често не успяваме, но сме целите там – във форматиращите години на онова някога, в което (може би) са кодирани бъдещите ни успехи и провали. "Дом за начинаещи" е сценарно..

публикувано на 24.09.23 в 09:25

Италианският автор Франческо Фратини ни отвежда в "Атон" с криминална история

Криминалният роман "Атон" на италианския автор Франческо Фратини имаше своята премиера в София. Книгата е изпълнена с мистерия и напрегнато препускане по петите на смъртоносна заплаха за човечеството. Сюжетът въвежда в историята на младата Изабел, която се впуска в загадъчно изследване на Атон, без да подозира към каква опасност я води нейният..

публикувано на 23.09.23 в 16:35

Абсурдите и парадоксите, уловени от художника Борис Колев

Галерия "Аросита" представя самостоятелна изложба на художника Борис Колев, един от знаковите автори в съвременното ни изкуство. Изложбата се нарича се нарича "Обратна реалност". В своето слово за изложбата проф. Чавдар Попов отбелязва: "Борис Колев предоставя на публиката възможни решения, валидни за неговия живописен темперамент, за пластическия..

публикувано на 23.09.23 в 09:10

Оперният интерпретатор Добрин Петков

Съботната оперна вечер (23 септември, от 20 часа) е посветена на 100-годишнината от рождението на диригента Добрин Петков. Споменът за негово интерпретационно майсторство възкресяваме чрез запазените във фонда на Националното радио записи на оперна и кантатно-ораториална музика. През сезон 1962-63 година, в който Добрин Петков е главен диригент на..

публикувано на 23.09.23 в 08:05