Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нед Дервенков от BESCO: В София и България достъпът до капитал за стартиране на бизнес става все по-улеснен

Създаването на нов тип дружество в правния мир на страната ни ще позволи на иновативните компании сами да определят начина, по който ще се развива капиталът им

БНР Новини
Румънският град Клуж-Напока, в който се провежда петото издание на Europe Startup Summit

Тази седмица в Клуж-Напока, Румъния, в рамките на Румънското европредседателство се проведе срещата на високо равнище Startup Europe. По този повод в „Нашият ден“ разговаряхме с Нед Дервенков – член на УС на Българската стартъп асоциация (BESCO), една представителна за българския стартиращ бизнес организация, която вече обединява повече от 400 стартиращи компании. Нед Дервенков и изпълнителният директор на BESCO Добромир Иванов участваха в румънското издание на Startup Europe и представиха необходимите законодателни промени, които могат да подкрепят развитието на стартъп екоситемата.
Нед ДервенковНед Дервенков (на снимката вдясно) направи паралел между развитието на стартъп средата в България и в Румъния и изтъкна, че за разлика от румънската, българската стартъп общност е обединена, както и че в страната ни двата фонда за рисков капитал – „Илевън“ и „Лаунчхъб“ функционират още от 2012 година и предоставиха сериозна подкрепа за българските стартиращи компании, докато в Румъния първите фондове за рисков капитал стартираха едва миналата година. В същото време, обаче, екосистемата още все още не е „произвела“ своя „еднорог – компания с пазарна оценка над 1 млрд $, докато в Румъния има вече 3 такива компании.
В същото време според изследване на ЕБВР България е на трето място по новостартирали компании сред 35-те страни на операции на банката.
Какво трябва да се направи, за да остане страната ни стартъп отличникът на Балканите, как да не загубим темпото в подкрепата и развитието на високотехнологични стартиращи компании у нас, какви промени трябва да бъдат направени в законодателството, за да бъде създадена още по-благоприятна почва за стартиране на бизнес у нас, както и какво може да бъде направено за привличането на талант не само в страната ни, но и в целия Европейски съюз – можете да чуете в прикачения файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54