Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мие Мики – „Кралица на класическия акордеон“

БНР Новини
Мие Мики
Снимка: Мартенски музикални дни

„Музик мания“ представя прочутата японска изпълнителка. Спомням си колко силно впечатление ми направиха нейните първи записи, които чух след първото й гостуване у нас. Оттогава все се надявах да я чуя и срещна на живо и ето че получих тази възможност благодарение на фестивала „Мартенски музикални дни“ в Русе. Запис от участието на изпълнителката на този форум ще чуете в друго издание, защото днес смятам да ви срещна с нея самата и да ви представя записи от диска й, наречен S`il vous plais – „Ако обичате“. Той съдържа няколко прочути пиеси – транскрибирани за акордеон, както и по-непознати композиции.

Мие Мики е родена на 15 септември 1956 г. На шестнадесет години за първи път участва в предаване на живо по японското национално радио ЕнЕчКей. Носителка е на много награди от престижни международни конкурси и още на двадесет и пет години е поканена да преподава акордеон в музикалното училище в Дуисбург, Германия. В момента тя е преподавател по акордеон в Есен.

Наричат Мие Мики „Кралица на класическия акордеон“. Тя е вдъхновила десетки композитори, създали за нея над 70 солови и камерни пиеси за акордеон. От 1988 г. всяка година в Токио се провежда концертна серия, наречена „Мие Мики – пиеси за акордеон“. Освен солови рецитали и участия в камерни формации Мики е канена да концертира със световни реномирани оркестри – освен в родината си Япония тя гостува на Оркестъра на Романска Швейцария, Белгийския национален оркестър, СО на Готенбург под палката на Шарл Дютоа, Сейджи Озава, Марио Вендзаго. В звуковия файл можете да чуете какво сподели Мие Мики.

Сряда, 3 април, от 14.30 часа


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Операта „Есклармонда“ от Жюл Масне

„Есклармонда“ е опера в четири действия, осем картини, пролог и епилог от Жюл Масне с френско либрето от Алфред Бло и Луи Фердинан дьо Грамон. Изпълнена е за първи път на 15 май 1889 г. от трупата на „Опера Комик“ в оперния театър на площад Шатле в Париж. Това е най-амбициозното сценично произведение на Масне. За жалост се играе твърде рядко...

публикувано на 25.10.20 в 09:05
Любомир Бодуров

95 години от рождението на Любомир Бодуров

С фрагменти от „Лучия ди Ламермур“, „Дон Карлос“, „Лоенгрин“, „Кармен“, „Хованщина“, „Дама Пика“, „Къщата на трите девойки“, „Хубавата Елена“, „Прилепът“ и „Птицепродавецът“ програма „Христо Ботев“ отбелязва 95 години от рождението на Любомир Бодуров на 24 октомври от 20.30 часа. Любомир Бодуров е роден на 14 октомври 1925 година в Бургас. Проявява силен..

публикувано на 24.10.20 в 11:20
Павел Герджиков

Премиера на „Камерният свят на Павел Герджиков“ от проф. Боряна Ламбрева

В залата на „Националната музикална академия проф. Панчо Владигеров“ на 23 октомври от 18 часа ще се състои премиера на новата книга на проф. д-р Боряна Ламбрева „Камерният свят на Павел Герджиков“. Това е изключителен жест на колегиалност от страна на Боряна Ламрева към колега, с когото тя в действителност не е работила. Интересът към камерното..

публикувано на 23.10.20 в 13:30
Иван Керековски

Иван Керековски: в изкуството си търся това, което ще остане стойностно

В късната петъчна вечер на 23 октомври в предаването „Български изпълнители“ ще ви срещнем с пианиста Иван Керековски. Израснал в семейство на музиканти, той започва своето образование в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София в класа по пиано на Мили Белчева. През тези години участва активно в майсторски класове по пиано и камерна музика...

публикувано на 23.10.20 в 10:54

Нови записи камерна музика

Актуални записи на камерни творби, реализирани в Първо студио на Българското национално радио, е изборът на екипа на „Музикални вечери“ за 23 октомври от 19.30 часа по програма „Христо Ботев“. Акцентът ще падне върху музика от българските композитори Васил Казанджиев, Марин Големинов, Драгомир Йосифов, Крум Табаков, Милен Панайотов, Любомир Денев. Наред..

публикувано на 23.10.20 в 09:05