Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Огнян Герджиков: По-добре е човек да знае кога да напусне сцената

Огнян Герджиков
Снимка: БГНЕС

Като преподавател Огнян Герджиков винаги се е радвал на пълни аудитории, затова не е изненада, че на представянето на книгата му "От всичко", централното фоайе на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" се оказа тясно, за да побере гостите. Представянето на книгата е поводът за среща с Огнян Герджиков в рубриката "Главен герой" на "Нашият ден".

Публиката познава професор Герджиков като юрист и парламентарист, той е уважаван преподавател, обичан и ценен от поколения студенти. Затова сатиричният му талант донякъде изненадва. В същото време перото на Герджиков носи характерните черти на автора си – точност в изказа, чувство за хумор и самоирония, лаконична елегантност.

Огнян Герджиков не спира да се възмущава от липсата на професионализъм и некачествения подход към писането и приемането на закони. "И най-големият готвач в света не може да опече агне за десет минути, така не може и закон да се направи за няколко дни" и сравнява законотврочеството с фината, часовникарска работа.

Какво още споделя Огнян Герджиков с деликатната си ирония и приземеност, чуйте в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вартануш Топакбашян, Коста Биков, Максим Делчев, Цвета Николова, Шефкие Чакър и Лиляна Ковачева

За майчините езици на етническите общности в България

„Родна реч омайна, сладка, що звучиш навред край мен; реч на мама и на татка, реч, що мълвя всеки ден“ Всеки представител на който и да етнос в България би могъл да каже подобни красиви думи за своя майчин език и всеки ще бъде прав. В края на тази седмица светът ще отбележи Деня на майчиния език. Затова в „Познати и непознати“ говорим за майчините..

публикувано на 18.02.20 в 15:09

Изкуствен интелект – заплахи и възможности

Може ли разработването на изкуствен свръхинтелект да доведе до края на човешката раса, както видният британски учен проф. Стивън Хокинг предупреди приживе? Какви са заплахите и възможностите?  По определение изкуственият интелект е технология, която позволява на дадена система да решава ограничени единични задачи в една област.  Мариана Тодорова, доктор..

публикувано на 18.02.20 в 12:58

Възпитание за родители

"Аз никога няма да правя така с моето дете, никога, никога, никога" – поне веднъж всеки от нас си е казвал нещо подобно, когато е бил малък, негодувайки от родителите си. Понякога и като родители казваме и правим неща, за които не сме и предполагали, че сме способни. Друг път "правим всичко както трябва", но ефект няма и това ни обезкуражава и тревожи...

публикувано на 18.02.20 в 12:02
Анелия Торошанова, Росица Темелкова и Владимир Тошев

ПАМБ обучава съдии и адвокати по медиация

Обучението в Бургас за съдии, медиатори и адвокати се организира от Професионалната асоциация на медиаторите в България в рамките на проект "Децата на фокус в съдебната реформа". Проектът се осъществява заедно с партньорски организации – Национална мрежа за децата, Фондация „За нашите деца“ и Асоциация „Родители“. Бургаският окръжен и Районният съд..

публикувано на 17.02.20 в 13:42
Централен софийски затвор

Затворът – сляпото петно на обществото

Каква е целта на престоя в затвора? Дали виновният да осмисли и изкупи наказанието си, или да страда и да бъде тормозен? Няма ли риск човек, попаднал в затвора, да се превърне в престъпник заради обкръжението и условията в затворите?  Тези крайъгълни въпроси на наказателната философия бяха повдигнати миналата седмица, когато омбудсманът Диана Ковачева..

публикувано на 17.02.20 в 13:14