Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Огнян Герджиков: По-добре е човек да знае кога да напусне сцената

Огнян Герджиков
Снимка: БГНЕС

Като преподавател Огнян Герджиков винаги се е радвал на пълни аудитории, затова не е изненада, че на представянето на книгата му "От всичко", централното фоайе на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" се оказа тясно, за да побере гостите. Представянето на книгата е поводът за среща с Огнян Герджиков в рубриката "Главен герой" на "Нашият ден".

Публиката познава професор Герджиков като юрист и парламентарист, той е уважаван преподавател, обичан и ценен от поколения студенти. Затова сатиричният му талант донякъде изненадва. В същото време перото на Герджиков носи характерните черти на автора си – точност в изказа, чувство за хумор и самоирония, лаконична елегантност.

Огнян Герджиков не спира да се възмущава от липсата на професионализъм и некачествения подход към писането и приемането на закони. "И най-големият готвач в света не може да опече агне за десет минути, така не може и закон да се направи за няколко дни" и сравнява законотврочеството с фината, часовникарска работа.

Какво още споделя Огнян Герджиков с деликатната си ирония и приземеност, чуйте в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Семената, от които се раждаме

В края на XVIII век големи части от северноамериканските земи все още са колонии на Британската империя. По това време тя воюва с Франция в така наречената "Индианска война", прераснала в на практика седемгодишен световен конфликт за надмощие. Именно тази война слага началото на идеята за независимост на териториите, които днес познаваме под..

публикувано на 17.05.21 в 16:15
Епископска базилика

Човекът, който спря багерите

Епископската базилика на Филипопол, античният предшественик на днешния Пловдив, е най-голямата раннохристиянска църква в страната. Открита при разкопките монета на император Лициний (308-324), дава основание на хипотезата, че базиликата е сред първите, построени в Римската империя след легализирането на християнството през 313 г...

публикувано на 17.05.21 в 15:11
Панагюрско съкровище

Панагюрското златно съкровище и ролята на случайността

Девет от най-прочутите предмети, откривани на територията на България. Девет златни предмета, чрез които са представени богове и герои, глави на свещени животни, митологични същества.  Девет златни предмета с ритуални функции.  Експертите продължават да разкриват тайните на Панагюрското златно съкровище. Приказката започва на 8..

публикувано на 17.05.21 в 13:41

Боряна Кръстева – пътешественик по душа и разказвач по призвание

Боряна Кръстева копирайтър, маркетинг специалист и журналист. От 2014 г. поддържа “Пътеписаници“, личен блог, чрез който популяризира интересни места. “Добре дошли в Пътеписаници! Аз съм Боряна – пътешественик по душа и разказвач по призвание. Обичам българското село – пъстро на добри помисли и искрени усмивки, където думата е..

публикувано на 17.05.21 в 11:50

Ловни огради в горските територии – кой контролира изграждането

Кой контролира изграждането на ловни огради в горските територии? Защо туристи и ловци от страната алармират за феодализиране на българските гори? Над 470 хил. декара земи са обсебени и ограничени за обществен достъп от 107 ловни огради в цялата страна. Повечето – контролирани от 50 частни фирми. Това твърдят от екипа на организацията..

публикувано на 17.05.21 в 10:29