Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радан Кънев: Авторитарната власт е слаба власт

В рубриката ни „Чуй Европа – предизвикай промяната“ днес гост е Радан Кънев, водач на листата на „Демократична България“ за предстоящите евроизбори

БНР Новини
Радан Кънев и Николета Атанасова в студиото на „Мрежата“
Снимка: Емил Николов

По повод оттеглянето на Светослав Малинов от листата на „Демократична България“ Радан Кънев каза, че е сигурен, че „политическата кариера на г-н Малинов само ще спечели от тази демонстрация на етика и политическа почтеност.“ С Радан Кънев говорим още за бъдещите му приоритети, ако бъде избран за евродепутат. Както и за „новите колебания на избирателите в България“, които: „са тревожни, защото срещам приятели, които са участвали повече от веднъж в свалянето на БСП от власт, но днес се колебаят дали да не гласуват за тях, само и само цитирам – тия да се махнат от властта.“

Коментираме и коалицията между ГЕРБ и СДС за европейските избори, която според Радан Кънев ще е: „вечна, защото поглъщането чрез коалиране е един път и затова СДС толкова дълго се колеба. Въпреки че тяхното решение за мен не е весело, аз не мога да не го приема и уважа. Знам, че СДС взе трудно решение, аз не съм анализатор, но като политик ще кажа, че 100 000 седесари ще гласуват за ГЕРБ по-трудно отколкото за БСП, защото помнят репресивния апарат на държавата, който буквално ги смачкваше по време на изборите през последните години. Така че тези 100 000 седесари не биха избрали ГЕРБ и СДС при предстоящите избори.

Аз обикалям България и говоря с тях, към днешна дата те ще гласуват за „Демократична България“, а не за коалицията между СДС и ГРЕБ. И така ще помогнат на „Демократична България“ да има двама, а не един евродепутат. А тази подкрепа ще бъде един много силен старт за предстоящите местни избори през есента“.

Целия разговор с Радан Кънев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54