Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ансамбъл „Ла Росиньол“ – музика за пеене и танци от времето на Ренесанса

сряда, 10 април от 14.30 часа

БНР Новини
Снимка: iicsofia.esteri.it

На 22 март в програмата на фeстивала „Мартенски музикални дни“ беше включен концерт на Ансамбъла „Ла Росиньол“. Блокфлейти, гайда, хърди-гърди, портативен орган, лютня, ренесансова китара, различни ударни съпровождаха танците и песните звучали в дворците на благородниците. Специално възстановени от рисунки, картини, гоблени бяха както инструментите, така и дрехите на изпълнителите. Доменико Баронио, Франческо Дзувадели и Матео Паляри сменяха инструмент след инструмент, мелодиите бяха закачливи, танците на Симона Паскуали и Ерика Ганси леки и атрактивни.

„Това е копие на старинен инструмент. Не съм виждал истинския, но взех модела от базиликата в Асизи. Там открих изображение на този орган. Направиха го от дърво. Изработен е от Джузепе Тизи. Имаме го от 2004 г. Колкото до гирондата – хърди-гърди и тя не е стара, а копие. Направи го Лино Моняски, който е от Парма“ – разказва Франческо Дзувадели, докато настройва портативния орган.

„Седемдесет процента от това, което правим, е да търсим – обяснява ръководителят на състава Доменико Баронио. Издирваме в библиотеки – частни и обществени по целия свят. Заради непрестанните нашествия от различни народи – испанци, французи, американци, германци много ноти от онази епоха са изнесени от страната и се намират в Щатите, Франция, Испания, Германия. Изморително е, но за тридесет години открихме много интересни и красиви неща“.

В предаването ще звучат записи от един от техните дискове, наречен „Арии и танци от Ренесанса – за пеене и свирене“.

Ансамбъл „Ла Росиньол“ е създаден през 1987 г. като общество от артисти и изследователи, влюбени в старинната музика и танци. Занимават се и активно с обучения, свързани с разясняването на спецификата на ренесансовата музика. Пишат музика за филми и участват във филмови продукции.
Записват много музика.

В Русе представиха спектакъл, посветен на 500-годишнината от смъртта на Леонардо да Винчи. Разделен беше на три части, които отбелязват три периода от живота на твореца – във Флоренция, в Милано – Мантуа – Венеция и във Франция. В основата на целия спектакъл са открити музикални ребуси на Леонардо, в които той комбинира музикални нотации, думи или части от думи, които Роберто Куинтарели изпълни. Ето го и текста „Amorela sol mi fa remirare, Sol la mi fasollicita Sol la mi fa sperarе L’amoremi fa sollazzare“. В звуковия файл може да чуете обяснението на Доменико Баронио за спектакъла и какво им предстои.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Аделина Александрова и Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов: артистът трябва да е земен

"Винаги съм смятал, че един артист, примерно в класическата музика, трябва да е земен – казва Емануил Иванов. – Не бива да се самоиздигаме на пиедестал, не трябва да създаваме изкуствена дистанция между себе си и публиката и да се считаме за недосегаеми, само защото свирим или правим музика. Нямаме никакво право на това – трябва да сме близки..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Сцена от четвърто действие на операта „Вилхелм Тел“

"Вилхелм Тел" от Джоакино Росини, опера в четири действия

Либрето: Виктор Жозеф Етиен и Иполит Луи Би (по едноименната драма на Фридрих Шилер) Първо изпълнение: 3 август 1829 г. в Париж. Действащи лица: • Вилхелм Тел – баритон • Мелхтал – бас • Арнолд, негов син – тенор • Валтер Фюрст – бас • Лайтхолд – бас • Геслер, австрийски императорски наместник в Швейцария – бас • Рудолф, негов адютант – тенор..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Фестивалът "Артис" с трето издание в София

"През тази година стартираме третото издание на "Международния музикален фестивал за класическа музика и изкуства". Подчертавам изкуства и правя това уточнение, защото в предишните издания, фестивалът   беше само с класическа музика. Сега разширяваме диапазона  ,включвайки различни изкуства, като в бъдеще тенденцията е форумът да обединява всички..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05