Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ансамбъл „Ла Росиньол“ – музика за пеене и танци от времето на Ренесанса

сряда, 10 април от 14.30 часа

БНР Новини
Снимка: iicsofia.esteri.it

На 22 март в програмата на фeстивала „Мартенски музикални дни“ беше включен концерт на Ансамбъла „Ла Росиньол“. Блокфлейти, гайда, хърди-гърди, портативен орган, лютня, ренесансова китара, различни ударни съпровождаха танците и песните звучали в дворците на благородниците. Специално възстановени от рисунки, картини, гоблени бяха както инструментите, така и дрехите на изпълнителите. Доменико Баронио, Франческо Дзувадели и Матео Паляри сменяха инструмент след инструмент, мелодиите бяха закачливи, танците на Симона Паскуали и Ерика Ганси леки и атрактивни.

„Това е копие на старинен инструмент. Не съм виждал истинския, но взех модела от базиликата в Асизи. Там открих изображение на този орган. Направиха го от дърво. Изработен е от Джузепе Тизи. Имаме го от 2004 г. Колкото до гирондата – хърди-гърди и тя не е стара, а копие. Направи го Лино Моняски, който е от Парма“ – разказва Франческо Дзувадели, докато настройва портативния орган.

„Седемдесет процента от това, което правим, е да търсим – обяснява ръководителят на състава Доменико Баронио. Издирваме в библиотеки – частни и обществени по целия свят. Заради непрестанните нашествия от различни народи – испанци, французи, американци, германци много ноти от онази епоха са изнесени от страната и се намират в Щатите, Франция, Испания, Германия. Изморително е, но за тридесет години открихме много интересни и красиви неща“.

В предаването ще звучат записи от един от техните дискове, наречен „Арии и танци от Ренесанса – за пеене и свирене“.

Ансамбъл „Ла Росиньол“ е създаден през 1987 г. като общество от артисти и изследователи, влюбени в старинната музика и танци. Занимават се и активно с обучения, свързани с разясняването на спецификата на ренесансовата музика. Пишат музика за филми и участват във филмови продукции.
Записват много музика.

В Русе представиха спектакъл, посветен на 500-годишнината от смъртта на Леонардо да Винчи. Разделен беше на три части, които отбелязват три периода от живота на твореца – във Флоренция, в Милано – Мантуа – Венеция и във Франция. В основата на целия спектакъл са открити музикални ребуси на Леонардо, в които той комбинира музикални нотации, думи или части от думи, които Роберто Куинтарели изпълни. Ето го и текста „Amorela sol mi fa remirare, Sol la mi fasollicita Sol la mi fa sperarе L’amoremi fa sollazzare“. В звуковия файл може да чуете обяснението на Доменико Баронио за спектакъла и какво им предстои.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 август 2024

16 август Изпълнения на вокален ансамбъл "Талис сколарс" с диригент Питър Филипс. 3.00 часа – Орландо Гибънс (1583-1625), O clap your hands (Пляскайте с ръце). 3.06 часа – Томас Талис (ок.1505-1585), Suscipe quaeso Domine (Моля, приеми, Господи). 3.16 часа – Нико Ашер Мули (р.1981), Rough Notes (Груби бележки). 3.26 часа – Уйлям Бърд (1543-1623), Tribue..

публикувано на 14.08.24 в 16:30

Отбелязваме 79-ото издание на Международния фестивал "Пражка пролет"

Международният фестивал "Пражка пролет" тази година беше отбелязан с над 50 концерта в различни точки на Прага. По покана на Чешкия център в София проф. Илия Граматиков посети най-голямото музикално събитие в Чехия. В три издания на предаването "Контемпо" той успя да разкаже малка част от впечатленията си от изключително богатата програма на фестивала...

публикувано на 09.08.24 в 12:30

"Надпяване" – фолклорната класация на програма "Христо Ботев", август 2024

В класацията "Надпяване" всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма "Христо Ботев" ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 08.08.24 в 09:05
Камелия Тодорова с Емет Коен трио на Банско джаз фестивал

Всички в джаза

Под наслова "Всички в джаза" от 3 до 10 август  за 27-и път се провежда Банско джаз фестивал. Тазгодишното издание включва 8 дни и вечери джаз с български изпълнители. Гости от 18 страни и 23 концерта на 135 артисти радват публиката. Специално създадени за Банско джаз фестивал международни проекти и колаборации, като този на “Емет Коен трио” (САЩ), ще..

обновено на 07.08.24 в 11:05

Нов конкурс на "Фолклорен извор": "Старите песни на нов глас"

От 1 до 4 август 2024 г. в с. Царевец, община Свищов, ще се провежда Дванадесетият Международен Фолклорен фестивал "Фолклорен извор". За първи път в рамките на фестивала ще се проведе и певческият конкурс "Старите песни на нов глас", организиран в партньорство между БНТ, БНР, сдружение "Фолклорен извор" и "Българско многогласие". Над 4000..

обновено на 02.08.24 в 11:11