Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Интернет и история, историята в интернет

БНР Новини
Юрий Дачев, Мартин Чорбаджийски и Митко Новков (отляво надясно) в студиото на програма „Хр. Ботев“
Снимка: Кирчо Стоичков

Интернет се превърна в неотменна част от всекидневието на всеки човек и това, разбира се, е добра промяна. В същото време обаче тъкмо от социалните мрежи тръгват множество фалшиви новини, изкривявания на действителността, на историята, изобщо на света. За щастие, съществуват множество сайтове, които по съвсем друг начин носят отговорността към потребителите и сред тях един от стойностните е „Българска история“. В него публикуват водещи български историци, предават се интересни факти, провокира се мисленето. „Военна история“ е друг такъв сайт, този, който поддържа Христо Христов е трети…

Изобщо качествена българска история се появява във виртуалното пространство и за нея говорим в предаването „Премълчаната история“ на 24 април 2019 г. За да ни помогнат да я откроим, наши гости са Мартин Чорбаджийски, един от администраторите на сайта „Българска история“ и Юрий Дачев – театрал, драматург, телевизионен водещ и автор на предаването „Рецепта за култура“. Говорим за същото с проф. Пламен Павлов от Великотърновския университет и Христо Христов, създател на сайта desebg.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Съмърхил“ – 100 години по-късно

Експерименталното училище, създадено преди век от психолога Александър Нийл, е един от новаторските модели за реформиране на традиционното авторитарно образование от края на ХIХ и началото на ХХ век. Моделът Съмърхил е вдъхновение за много следващи проекти, а идеите на Нийл и реализацията им са ценен опит в търсенето на нови посоки за развитие на..

публикувано на 26.02.21 в 10:50
Стартът на бягането заднишком

Българин постави рекорд на Гинес в… Индия

Българин е участвал в рекорд на Гинес по бягане назад в Индия. Който не вярва може да види сертификатът му в галерията по-долу. А който вярва, да чуе разговора с Татеос Татеосян. Той в момента живее във Варна, но иначе е гражданин на света. Работил е като бижутер в САЩ, притежавал е ювелирна фабрика в Мексико и е управлявал завод за накити в..

публикувано на 25.02.21 в 11:35
„Освобождаване на селяните (прочитането на манифеста)“, картина от Борис Кустодиев, 1907 г.

Русия без крепостни

На 19 февруари стар стил (3 март нов) 1861 г. по времето на император Александър II в Русия е отменено крепостното право. 160 години оттогава. Това е огромна реформаторска стъпка в огромната държава, която косвено има връзка и с българската история – тъкмо тази е причината в Сан Стефано примирието между Русия и Османската империя да бъде подписано на..

публикувано на 25.02.21 в 10:15

Пандемията възобнови „черните сватби“ в Израел

Чума, холера, испански грип, Covid-19. Пандемиите са неизбежен спътник на човечеството. Колкото и да не е била развита медицината в миналото, практиката и животът наложили свои правила, за да се спре разпространението на заразата. Спомнете си за „Декамерон“ на Бокачо – аристократите се изолират и за да се развличат си разказват еротични истории...

публикувано на 24.02.21 в 11:23

Паралелните светове на двуезичието и евфемизмът „билингви“

Всяка година около Международния ден на майчиния език – 21 февруари – се организират прояви, публикуват се журналистически материали за нашия майчин език – българския, за мястото му сред европейските езици, за съхраняването му у сънародниците ни, живеещи в различни краища на света, и това е съвсем естествено и важно. Напоследък обаче темата за майчиния ни..

публикувано на 23.02.21 в 17:31