Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Вечеря за четири стола“ е победител в конкурса за радиопиеса

„Вечеря за четири стола“ е победителят в конкурса на екип „Драматургични форми“ за нова радиопиеса, посветен на 80-годишнината на Радиотеатъра. Автор на пиесата е Александър Лютов, писател от Пловдив, роден през 1962 г. От краткото му представяне в сайта LiterNet, където са публикувани негови кратки разкази, разбираме, че е завършил инженерна физика в ПУ „Паисий Хилендарски“, а интересите му са в областта на литературата, философията, религията, културологията, теоретичната физика и историята. В творческата му кариера това е поредната награда, която получава: носител е също на награда на сайта LiterNet (2002), през 2005 и 2007 г. печели трета награда на конкурса „Таласъмия“. Има и още други награди.

„Вечеря за четири стола“ е монодрама или, както Александър Лютов сам отбелязва: „Радиопиеса за една артистка“. Журито бе спечелено от изваяната ѝ форма, в която самотата се превръща в глас на/за надежда, упование и облекчение. Решението на екипа на Радиотеатъра не беше лесно, тъй като няколко драматургични текста биха могли да претендират също за наградата от 1000 лв.: „Авариен изход“ на Силвия Чолева, „Мост“ на Петрана Златева, „Полет 423 за Рим“ на Йоана Мирчева и „Последен поглед“ на Иван Странджев. Радиотеатралният им потенциал със сигурност обаче ще бъде реализиран в бъдещи проекти на екип „Драматургични форми“. Пиесата „Вечеря за четири стола“ също ще бъде записана до края на настоящата година.

„Вечеря за четири стола“ бе избрана от общо 131 изпратени драматургични текста от повече от 100 автора (някои изпратиха повече от едно предложение). Общата картина сочи, че битовите и социалните проблеми са преобладаваща тема. Не всички участници познават добре тънкостите на драматургичното майсторство, но огромното количество текстове сочи вярата им, че изкуството има силите да стори по-светъл света.

Вижте интервюто на Митко Новков пред БНТ 2 в предаването „Рецепта за култура“ с Юрий Дачев. Можете да го проследите от 32.31 до 45.15 мин.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Меланхолия на любовта

Записът на радиоадаптацията е осъществен през 1986 г., тя е дело на Петко Радилов, който е и режисьор на постановката, а преводът от английски език е на Григор Павлов. В ролите ще чуете гласовете на Цветана Манева и Явор Милушев. „Двама на люлката“ е дебютната постановка на родения през 1914 г. американски писател Уилям Гибсън и е поставена на Бродуей..

публикувано на 31.05.20 в 09:00

Картотеката на паметта

Тази неделя (31.05.) във времето за нощен радиотеатър, което започва 30 минути след полунощ, предстои да чуете пиесата „Картотека“ от полския поет и драматург Тадеуш Ружевич. Записът е направен през 1980 г., а зад него стои режисьорският тандем Казимеш Брац и Мими Нанчева. Актьорският състав е прекалено внушителен, за да го изброявам подробно,..

публикувано на 29.05.20 в 10:45
Актьорът Реймънд Бър в ролята на Пери Мейсън от сериала на телевизия CBS, 1961 г.

Няма отдих за Пери Мейсън

Пери Мейсън, адвокатът-детектив, се изявява в тази постановка на Радиотеатъра, реализирана през 1986 г. по драматизацията на Илиана Цветанова-Беновска и режисурата на Магда Мирчева в поредицата „Следа“. Както винаги, Пери е блестящ и успява да разкрие добре замаскирано убийство, което иска да спре построяването на увеселително заведение на брега на..

публикувано на 28.05.20 в 11:45

Пенчо Славейков и неговата „Кървава песен“

Пенчо Славейков е писателят, най-плътно приближил се до Нобеловата награда от всички, пишещи на български език. За жалост, смъртта му в Брунате, Италия (28.V.1912) прави така, че оттогава шансът за „български“ Нобел е все по-мержелеещ се и топящ се в океана на световната литература.  Но ако се беше случило, българската литература, а вероятно..

публикувано на 24.05.20 в 09:15
Участниците в Цариградската конференция. Прави: граф дьо Муи (секретар), барон Хайнрих фон Каличе, лорд Солсбъри, граф Жан-Батист дьо Шодорди. Седнали: граф Луиджи Корти, граф Франсоа дьо Бургоан, сър Хенри Елиът, граф Николай Игнатиев, барон Карл фон Вертер, граф Ференц Зичи.

Безчувственост в Цариград

Априлското въстание е потушено, светът е потресен, общественото мнение възмутено. В такава обстановка започва Цариградската конференция на посланиците на Великите сили в Османската империя, която трябва да реши каква да е съдбата на българските земи, потопени в пожарища и кръв. Тази конференция поставят в центъра на своята пиеса „Дипломати“ двама..

публикувано на 23.05.20 в 09:15