Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Цветно, по-цветно... великолепно!”: Цветът в архитектурата

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини

Енергия, живот, чувства, красота, знак - цветовете са всичко това и още много. Светът ни е немислим без тях и макар че, казват, природата е най-големият майстор на багрите, човекът непрекъснато се е стремял да я достигне, изграждайки своята изкуствена среда за живот. За да се сдобият със съвременното знание за цветовете и тяхното въздействие обаче, хората са извървели много дълъг път, водени от жизнените си потребности и усещания. Тръгвайки от естествените цветове на природните материали, човекът започва да украсява жилището си и да му придава желания вид с пигментите, които познава, за да стигне до съвършено новите материали, технологии и багрила в модерната градска архитектура. Докато символните внушения на колорита са запазени предимно за обществените сгради и пространства, в дома цветовете отговарят на вкуса, възможностите и желанието на обитателите му да подчертаят неговата индивидуалност. Когато градските бетонни гета лишават жизнената среда от цвят, се появяват графитите, които с течение на времето се превръщат в мащабни стенописи, някои от които с висока художествена стойност и професионално изпълнение. Те връщат цветовете в града и показват, че обитателите му се нуждаят от тях. Появата им по стените на сградите предизвиква изследвания за взаимодействието човек-цвят, които не спират и до днес. Пренасищането с цветове на съвременните градове парадоксално връща усещането за сивота. За колорита в архитектурата разговаряме с доц. арх. Анна Аврамова и арх. Иванка Маринова. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Само 30% от населението на Доха са катарци

В столицата архитекти от световна величина смятат за висш комплимент да бъдат наети за построяването поредната приумица от метал и стъкло. С наближаването на студения сезон топлолюбивците се замислят за горещи дестинации (ако Ковидът позволява). При постоянната експанзия на катарските авиолинии, които летят от полюс до полюс, все някога ще ви се..

публикувано на 26.09.21 в 08:35
Владимир Николов

Истината за динозаврите

Динозаврите са сред създанията, за които смятаме, че знаем много, заради книгите и филмите. Основна роля за това има, разбира се, „Джурасик парк“ – филм, който в известна степен се превръща в жертва на успеха си. Първият епизод от филма е успореден с научното познание за времето си (1993), но оттам насетне визията на филма се капсулира в образа от..

публикувано на 23.09.21 в 17:15

Да избираме отговорно произведени продукти от дървесина

„Ако можеха да говорят, щяха да те помолят за нещо, но не могат. Затова го правим ние от WWF. Избирай отговорно произведени продукти от дървесина. Търси продукти с етикет FSC. Научи повече “ Това гласи текстът към видеото на WWF България То е част от информационната кампания на WWF*, която поставя на фокус живота в гората. Всички..

публикувано на 23.09.21 в 16:40
Цар Фердинанд I, премиерът Александър Малинов и други официални лица при обявяването на независимостта на България.

Независимостта не е подарък – нито в личен, нито в национален план

На тема независимост и обявяването ѝ говорим на 22 септември – по време на Националния празник. Официалното провъзгласяване на независимостта на България на 22 септември 1908 г. и е един недооценяван празник. Защо е така? Даваме ли си сметка, че всъщност едва тогава България се нарежда между пълноправните държави в света, до тази дата номинално..

обновено на 22.09.21 в 17:26

Едно и също ли е свобода и независимост

Между две съдбовни дати в историята ни – Деня на съединението на Княжество България и Източна Румелия – 6 септември – и Деня на независимостта на държавата ни – 22 септември – и насред обърканото ни и несигурно „днес“ се откъсваме за малко от битките и грижите на всекидневието, за да потърсим мъдрост, опора и просветление в някои от големите и важни..

публикувано на 21.09.21 в 17:50