Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на мюзикъла „Евита“ в Пловдив

БНР Новини

Събитието ще се случи на 10 май. Мюзикълът е включен в програмата на „Пловдив, европейска столица на културата“, както и цялата програма е подчинена на това събитие, което е не само с местно и национално значение, но и с европейски привкус.

„В Пловдив гостуват много различни международни проекти и ние сме част от тази пъстра палитра. Искахме да представим най-широко нашия културен институт. Освен опера, симфонични програми и големия ни форум „Опера опън“ на Античния театър, искаме да имаме и нова публика, и да представим класически мюзикъл“ – каза Нина Найденова, директор на Пловдивската опера.

В образа на Евита ще се представят Рейчъл Роу, добре позната от мюзикъла „Чикаго“ и Юлия Славова, която сега започва кариерата си. Хуан Перон ще бъдат Георги Султанов и Атанас Сребрев, а в образа на Че ще се превъплътят Стефан Вълдобрев и Виктор Ибришимов.

Диригент на мюзикъла ще бъде Константин Добройков, художник на декора е Елица Николова, на костюмите Ангелина Николова-Богданова, хореограф Боряна Сечанова, режисьор е Нина Найденова.

Премиерите са две съответно за двата състава на 10 и 17 май. Плановете на театъра са да го представят след това през октомври и в София.

Още подробности за постановката на „Евита“ чуйте в звуковия файл.


След 10 май театърът започва да се подготвя за един от най-ярките акценти в програмата на Европейската столица на културата – летния фестивал „Опера опън“ на Античния театър. Откриването е на 8 юни с грандиозен спектакъл.

„По предложение на Диан Чобанов и Драгомир Йосифов ще реализираме емблематични музикални платна на сцената на Античния театър, като за това ще направим внушителни разположения в този театър. Сменяме гледната точка. Публиката ще бъде на сцената, а цялата архитектурна чаша ще бъде с интерактивно представяне от екип от визуални артисти, които свързват музикалния звук и тембър с визията и темата на самия концерт, която е „Огънят и празникът“ – споделя Нина Найденова.

Следващото дългоочаквано събитие е постановката на Стефано Пода, който повече от година работи с мита за Орфей.

„Той превръща Античния театър в пустиня, в която ще текат водопади, които ще преминават в огън. Изпитанията на Орфей са грандиозни, пречупени през неговата сценографска визия“.

За ролята на Орфей е поканен контратенорът Антонио Джованини, Мария Радоева и Евгения Ралчева ще бъдат Евридика, а Светлана Иванова - Амур. Първият спектакъл на 15 юни ще дирижира Диан Чобанов, а през август (24.08) ще дирижира Лучано Ди Мартино.

На 21 юни отново ще бъде повторен спектакълът „Силата на съдбата“ на Верди в коопродукция с театър „Реджо“ в Парма.

Друго сътрудничество ще се осъществи със Софийската опера и Пламен Карталов за спектакъл на „Риголето“ – постановка на Софийската опера, но с пловдивски певци на 13 юли.

Ще гостува световната джаз певица Лиз Райт, която е с награди „Грами“. На 16 юли тя ще направи концерт с оркестъра на пловдивската опера с диригент Константин Добройков.

Друг голям проект е гостуването на Хосе Кура, който отново ще пристигне в България, но този път, за да изпълни партията на Отело в едноименната опера на Верди на 26 юли. Ще му партнират Таня Иванова и Пиеро Теранова. Спектакълът ще дирижира Диан Чобанов, а постановката е на Нина Найденова.

Любителите на балета ще могат да видят на 20 юли новата постановка на  „Лебедово езеро“ на Чайковски на хореографа Константин Уралски с гостуващи руски солисти и диригента Валери Воронин.

Предвидена е и балетна гала на 27 август с български солисти от Пловдив и от различни европейски сцени, които специално ще се завърнат.

По традиция фестивалът ще приключи на 30 август с „Аида“ на Верди. Постановката ще събере Кирил Манолов, Камен Чанев, Таня Иванова, Ивайло Джуров, Елена Чавдарова-Иса. На пулта ще бъде Якопо Сипари ди Пескасероли.

„Държахме с български имена да закрием този наш фестивал“  – казва Нина Найденова и напомня, че Пловдив е само на час и половина от София




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 юли 2024 г.

16 юли Свири Филхармонията на Осло с диригент Клаус Макела. 3.00 часа – Джулия Пери (1924-1979), Кратка пиеса за малък оркестър. 3.09 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Концерт за виолончело № 1 в Ми бемол мажор, оп. 107. Солист: Сол Габета (виолончело). 3.38 часа – Петерис Васкс (р.1946), Gramata cellam (The Book) – втора част, Долчисимо. Изпълнява..

публикувано на 15.07.24 в 10:34

"Лоенгрин" в постановка от Виена

"Никоя друга опера на Вагнер не е получила толкова хвалебствия или е била обект на толкова критични подигравки като Лоенгрин. Едно е ясно – предвид вътрешната противоречивост на пиесата, театърът е изправен пред върховното предизвикателство да развие проникновена и чувствителна деконструкция на своите ролеви модели и конфликтни структури. Културата..

публикувано на 13.07.24 в 08:10

Danai – новият глас на българската музикална сцена

Емилия Тончева, актрисата, завършила Академията по драма в Пекин, излезе с албум от три песни под псевдонима Danai. Това е нейният дебют на българската музикална сцена. Емилия комбинира жанрове и изразни средства във всичко, с което се захване – актьорско майсторство, танц, музика. Неслучайно, когато погледнем към това, което днес някак..

публикувано на 12.07.24 в 09:34

Джейкъб Колиър пее с "Мистерията на българските гласове" в София

Джейкъб Колиър, импровизаторът, който на 29 тодини вече с пълно право може да се нарече легенда в джаза ще пее в София на 11 юли. Концертът ще се състои в Зала 1 на НДК,а заедно с певеца, текстописец, преподавател и продуцент, който при това умее да свири на над 10 музикални инструмента, ще излязат "Мистерията на българските гласове", композиторът..

публикувано на 11.07.24 в 16:40

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20