Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Василена Серафимова – на сцената се боря за всяка нота

БНР Новини
Снимка: vassilenaserafimova.com

В късната петъчна вечер на 17 май в предаването „Български изпълнители“ ще ви срещнем с перкусионистката Василена Серафимова. Родният град на Василена Серафимова е Плевен, където завършва Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“. Пътят ѝ я отвежда в Национална регионална консерватория във Версай в класа на Силвио Гуалда, а по-късно завършва Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж в класа на Мишел Серути. Още в България Василена Серафимова печели призови награди от национални и международни конкурси. През 2003 получава Голямата награда от Международния конкурс „Музиката и земята“, а през 2006 е сред финалистите на Международния конкурс за маримба в Линц – Австрия, където е удостоена с две специални награди. През септември 2007 Василена печели Втора награда на Международния конкурс ARD в Мюнхен – Германия, а година по-късно е с Първа награда от Петия световен конкурс за маримба в Щутгарт – Германия. Василена Серафимова се изявява активно като солист, оркестрант, камерен изпълнител, често може да бъде видяна в различни аудиовизуални спектакли, както и в музикалния театър. Самата тя казва: „Чувствам се много вдъхновена, когато свиря с различни хора. Всеки един проект е резултат от среща с музикант, който ме е докоснал по определен начин“.

Един от основните проекти, които реализира Василена, е с пианиста Тома Енко. През 2016 дуото записва първия си компактдиск „Funambules“, реализиран от „Deutsche Grammophon“, а през тази година се очаква да направят регистрация с творби от Йохан Себастиан Бах със Sony Music. „Едно от първите неща, които свирихме заедно с Тома, беше Бах. Затова избрахме диска да е изцяло върху музиката на Бах, третирана по всякакви възможни начини. Малко по-малко намерихме звученето на този нов концерт около музиката на Бах. Използвам момента да кажа, че ще го представим за пръв път в България в Пловдив“. Всеки, който има желание да види и чуе дуото Тома Енко и Василена Серафимова, може да го направи на 20 май понеделник в Пловдив „Балабановата къща“ от 18.30 часа и на 21 май от 19.30 часа в софийската зала и галерия „Оборище 5“.

Повече за кариерата и мечтите на Василена Серафимова ще научите в предаването „Български изпълнители“ на вълните на програма „Христо Ботев“ този петък (17 май) от 23 часа.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.