Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Василена Серафимова – на сцената се боря за всяка нота

БНР Новини
Снимка: vassilenaserafimova.com

В късната петъчна вечер на 17 май в предаването „Български изпълнители“ ще ви срещнем с перкусионистката Василена Серафимова. Родният град на Василена Серафимова е Плевен, където завършва Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“. Пътят ѝ я отвежда в Национална регионална консерватория във Версай в класа на Силвио Гуалда, а по-късно завършва Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж в класа на Мишел Серути. Още в България Василена Серафимова печели призови награди от национални и международни конкурси. През 2003 получава Голямата награда от Международния конкурс „Музиката и земята“, а през 2006 е сред финалистите на Международния конкурс за маримба в Линц – Австрия, където е удостоена с две специални награди. През септември 2007 Василена печели Втора награда на Международния конкурс ARD в Мюнхен – Германия, а година по-късно е с Първа награда от Петия световен конкурс за маримба в Щутгарт – Германия. Василена Серафимова се изявява активно като солист, оркестрант, камерен изпълнител, често може да бъде видяна в различни аудиовизуални спектакли, както и в музикалния театър. Самата тя казва: „Чувствам се много вдъхновена, когато свиря с различни хора. Всеки един проект е резултат от среща с музикант, който ме е докоснал по определен начин“.

Един от основните проекти, които реализира Василена, е с пианиста Тома Енко. През 2016 дуото записва първия си компактдиск „Funambules“, реализиран от „Deutsche Grammophon“, а през тази година се очаква да направят регистрация с творби от Йохан Себастиан Бах със Sony Music. „Едно от първите неща, които свирихме заедно с Тома, беше Бах. Затова избрахме диска да е изцяло върху музиката на Бах, третирана по всякакви възможни начини. Малко по-малко намерихме звученето на този нов концерт около музиката на Бах. Използвам момента да кажа, че ще го представим за пръв път в България в Пловдив“. Всеки, който има желание да види и чуе дуото Тома Енко и Василена Серафимова, може да го направи на 20 май понеделник в Пловдив „Балабановата къща“ от 18.30 часа и на 21 май от 19.30 часа в софийската зала и галерия „Оборище 5“.

Повече за кариерата и мечтите на Василена Серафимова ще научите в предаването „Български изпълнители“ на вълните на програма „Христо Ботев“ този петък (17 май) от 23 часа.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Любомир Бодуров

95 години от рождението на Любомир Бодуров

С фрагменти от „Лучия ди Ламермур“, „Дон Карлос“, „Лоенгрин“, „Кармен“, „Хованщина“, „Дама Пика“, „Къщата на трите девойки“, „Хубавата Елена“, „Прилепът“ и „Птицепродавецът“ програма „Христо Ботев“ отбелязва 95 години от рождението на Любомир Бодуров на 24 октомври от 20.30 часа. Любомир Бодуров е роден на 14 октомври 1925 година в Бургас. Проявява силен..

публикувано на 24.10.20 в 11:20
Павел Герджиков

Премиера на „Камерният свят на Павел Герджиков“ от проф. Боряна Ламбрева

В залата на „Националната музикална академия проф. Панчо Владигеров“ на 23 октомври от 18 часа ще се състои премиера на новата книга на проф. д-р Боряна Ламбрева „Камерният свят на Павел Герджиков“. Това е изключителен жест на колегиалност от страна на Боряна Ламрева към колега, с когото тя в действителност не е работила. Интересът към камерното..

публикувано на 23.10.20 в 13:30
Иван Керековски

Иван Керековски: в изкуството си търся това, което ще остане стойностно

В късната петъчна вечер на 23 октомври в предаването „Български изпълнители“ ще ви срещнем с пианиста Иван Керековски. Израснал в семейство на музиканти, той започва своето образование в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София в класа по пиано на Мили Белчева. През тези години участва активно в майсторски класове по пиано и камерна музика...

публикувано на 23.10.20 в 10:54

Нови записи камерна музика

Актуални записи на камерни творби, реализирани в Първо студио на Българското национално радио, е изборът на екипа на „Музикални вечери“ за 23 октомври от 19.30 часа по програма „Христо Ботев“. Акцентът ще падне върху музика от българските композитори Васил Казанджиев, Марин Големинов, Драгомир Йосифов, Крум Табаков, Милен Панайотов, Любомир Денев. Наред..

публикувано на 23.10.20 в 09:05

Метроном избра записи от ММФ „Софийски музикални седмици“

Три концерта от програмата на международния фестивал „Софийски музикални седмици“ ще представи „Метроном“ на 22 октомври от 19.30 часа. Това са концертът на Симфониета Шумен с диригент Станислав Ушев и солист Веско Стамболов, концертът на „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров и солист Пламена Мангова и концертът на СФ с диригент Найден Тодоров и..

публикувано на 22.10.20 в 09:52