Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Новите български анимационни филми в Дома на киното – от „Трепет“ до „Техно“ и от игла до конец

4
Настимир Цачев, Весела Данчева, Силвия Иванова и Лъчезар Велинов в студиото на „Артефир“
Снимка: Емил Николов

Асоциация на българските анимационни продуценти (АБАП) обяви специални прожекции на 50 късометражни анимационни филми за всички почитатели на българското съвременно анимационно кино. Те ще бъдат прожектирани на няколко дати в два модула – за възрастни и за деца. В прожекциите за възрастни са включени 30 филма – на 14 и 25 май от 18.00 часа в Дом на киното в София. 20 филма анимация за деца ще очакват своите малки зрители на 1 и 2 юни от 11.00 часа. 

Това е първата публична инициатива на продуцентите от анимационния жанр и намерението им е да покажат анимационна продукция, създадена от български автори през последните седем години, пред широката публика на голям екран. Надеждата е, че тези срещи с публиката занапред ще станат традиционни. 

Почти 2 години отнема в повечето случаи създаването на всеки късометражен анимационен филм на творческите екипи, но дори след като бъдат представени и завоюват награди и признание във национални и международни фестивали, филмите впоследствие трудно достигат до по- широката аудитория, тъй като не намират място в програмите на телевизиите. Пък и сред неспециалистите остава предубеждението, че изкуството на анимацията е насочено едва ли не само към детската публика. А всъщност съвременните български аниматори са възпитаници и продължители на прочутата Българска анимационна школа, утвърдила се през 60-те и 70-те години на 20 век. 

В първата програма се представя селекция от 12 артистични анимационни филма на съвременни български автори създадени след 2012 година. Много от тези филми са на утвърдени режисьори, получили награди и признание на национално и международно ниво: „Трепет” на Владимир Тодоров, „Пролетно равновесие” на Андрей Цветков, „Докосване” на Велислав Казаков, „REW day“ на Свилен Димитров, „Грозна приказка” на Радостина Нейкова, „Баща” на Иван Богданов, Аспарух Петров, Росица Ралева, Дмитрий Ягодин, Мориц Мейерхофер и Велко Попович, «Жар птица» на Велислава Господинова, «Майки» на Любимир Йотов. Някои от филмите са дебютни като «Само моя» на Йоана Атанасова, а други са студентски филми като „Крушата” на Петко Модев (НБУ) и „Техно” на Атанас Филипов (НАТФИЗ). „Мир” на Димитър Димитров и „Техно” на Атанас Филипов се прожектират на голям екран за първи път.

И ако на 14 май сте пропуснали първия анимационен модул за възрастни – потърсете следващите дати и си позволете позабравеното удоволствие Нова българска анимация. Ето и следващите дати: 25 май и 9 юни от 18.00 - за възрастни, 1 и 2 юни от 11.00 часа - за деца. Тези прожекции в Дома на киното имат за цел да запознаят публиката с многообразието на българското анимационното изкуство. А кое остава неизменно и в изкуството на съвременната българска анимация и колко по-далече сме стигнали от „Тримата глупаци”, чуйте в звуковия файл от разговора с гостите в студиото на „Артефир”: Лъчезар Велинов, председател на Асоциация на българските анимационни продуценти и Настимир Цачев, Силвия Иванова и Весела Данчева – куратор на киносъбитието. 


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия