Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Hashima – белградски авангарден джаз в Първо студио на БНР

БНР Новини
Снимка: личен архив на групата

„Hashima е необичайно сливане на класицизъм, балкански фолклорни форми, авангардна гюрултия и лиризъм“ – Томас Конрад (JazzTimes)След като през последната петилетка, ние „Аларма Пънк Джаз“, имахме честта да ви представим на живо в Първо студио на БНР почти всички водещи имена на новия сръбски авангард / джаз – Eyot (неколкократно), Naked (през 2009 и 2015), Fish In Oil (с и без Марк Рибо), Ritual Nova Quartet на Борис Ковач, Majamisty TriO – дойде ред и на този удивителен квартет – Hashima чието творчество следим от самата му поява и за който е трудно да намерим аналог на Балканите. Заветната дата е 30 май, четвъртък, а началният час на концерта – 20.00 часа.

Името на квартета идва от изоставения японски остров Хашима, а сред множеството стилистични влияния самите музиканти споменават Стравински, Мокраняц, Уейн Шортър, съвременната импровизирана музика, рока, фолклора, европейското кино и литературата. Още първият им албум „Tideland“ (2015) е забелязан и оценен по достойнство от авторитетни издания като JazzTimes и JazzWise, а актуалният им албум „The Haywain“ (2017), в който почетно участие има и португалската фрий-тромпетистка Сусана Сантуш Силва, влиза в класацията на New York City Jazz Record„100-те най-важни албуми в световния джаз за 2017 г.“. Албумът е концептуално повлиян от творчеството на Йеронимус Бош и Бела Тар, а е записван в студиото на La Buissonne при Никола Баияр (с чието има свързваме някои ключови записи на класици като Авишай Коен, Чарли Хейдън, Ахмад Джамал, Джак ДеДжонет, Йоаким Кюн и др.). В момента Hashima подготвят за издаване и третия си студиен албум, чиято поява очакваме наесен. Българската публика ги познава от участието им на „Джаз Перелик“ в Родопите отпреди няколко години (откогато и датира приятелството им с The Bedlam Club – най-удачният в жанрово отношение избор за тукашна група, която да открие вечерта за тях).
Hashima
Hashima са Игор Мишкович (китара, композиции), Сърджан Миялкович (тенор саксофон), Александър Христич (барабани) и Ваня Тодорович (контрабас). Концертът се организира с подкрепата на EpayGo, а двама от присъстващите в Първо студио ще спечелят двоен билет за големия концерт на групата на Басеку Куяте от Мали на 6 юни в клуб *Mixtape 5*.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.