Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Когато науката среща изкуството или как мухълът става красив

БНР Новини
Биоартинсталацията "Прототипи за изкуство" и нейният автор – Аксиния Пейчева
Снимка: Ася Чанева

Въглеродът е един от малкото химични елементи, известни още от античността. Химичният му символ С е съкращение на латинското Carbonium, от лат. carbō – „въглен“. Той е неметал. Среща се под няколко алотропни форми, най-известни от които са графит, диамант и аморфен въглерод. Физическите му свойства зависят много от алотропната форма. Например диамантът е много твърд и прозрачен, докато графитът – много мек и непрозрачен.

Изложбата „С“ събра в столична галерия творби на 11 автори, различни по стил и техника. Една от тях е Аксиния Пейчева.
Въглеродът е вдъхновил младата художничка да изработи биоартинсталацията си „Прототипи за изкуство“, която изследва симбиозата между форми на живот и форми на изкуство. Нейната творба е част от изложбата „С“ или „Въглерод“ в столичната галерия Червената точка. Проектът на Аксиния е разделен на две фази.

Първата фаза се състои от Петриеви панички със среда, които са били оставени отворени и в тях са се зародили колонии от микроорганизми. Резултатът е красива колекция от микроструктури - бактерии, гъбички и плесен. И така върху живия слой се появяват микромозаечни структури, които отговарят на цветовете, формите и размерите на колониите.

Във втората фаза на проекта „Прототипи за изкуство“, мозаечните структури са поставени първи в Петриеви панички от Аксиния, а микроорганизмите които растат след това се намират буквално върху художествения слой. Така проектът изследва скрития микроживот на изкуството. Изкуството е продължение на живота или животът е продължение на изкуството…

Можете да разгледате изложбата „С“ („Въглерод“) в галерията „Червената точка“ в София до 3 юни.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„12 писма до дванайсетокласниците“ – урок по комуникация

Не от по-големия до по-малкия, не от опитния до този, който още не знае много, не и от успелия до прохождащия. Не е дори от учителя и родителя до детето. А от човек до човек. Такива са всичките „12 писма до дванайсетокласниците“, макар и до този момент да са публикувани само девет от тях. Идеята им е не толкова да учат, тъй като е ясно, че всеки,..

обновено на 01.06.20 в 16:32

Кристо, артистът, който опакова Райхстага, почина на 84

"Работите му събираха хората заедно, се казва в изявлението по повод смъртта на световноизвестния артист Кристо на официалната фейсбук страница, която го представлява. Роденият в Габрово през 1935 г. Христо Явашев почина на 84 години в Ню Йорк. Кристо живя пълноценно, той не само мечтаеше за невъзможното, но и го създаваше " - се казва още в..

публикувано на 01.06.20 в 10:55

Стрийминг платформите със сериозен тласък в киното

От днес до 7 юни филмови заглавия от кинофестивалите в Кан, Берлин, Сънданс, Торонто и Венеция могат да бъдат гледани в „ We’re One: A Global Film Festival “.  Десетдневният глобален виртуален фестивал е в YouTube, който показва всевъзможни филми – от пълнометражни и късометражни до документални и музикални. Този фестивал дава заявка, че..

публикувано на 29.05.20 в 16:52
Проф. д.н. Камелия Николова

НАТФИЗ организира безплатни онлайн консултации за кандидат-студентите

Епидемията от новия коронавирус промени коренно живота ни през последните месеци. Театрите бяха затворени за повече от два месеца, а обучението на студентите в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, както и в другите учебни заведения, трябваше да премине онлайн. Онлайн започва сега и кандидатстудентската кампания на Театралната академия. На 25 и 26 юни предстоят..

публикувано на 29.05.20 в 14:05

„Пролетни етюди“ на Моста на влюбените

Романтичната изложба „Пролетни етюди“ показва завладяващи фотографии на „Етюд-и-те на София“ на Моста на влюбените при НДК от 18 май до 7 юни. Добре познатите „Етюди“ ни разхождат из красивата опустяла София, която обаче не е загубила чара си и призовава хората да започнат отново да виждат красотата около себе си. Софийската пролет преминава..

публикувано на 29.05.20 в 13:45