Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Когато науката среща изкуството или как мухълът става красив

БНР Новини
Биоартинсталацията "Прототипи за изкуство" и нейният автор – Аксиния Пейчева
Снимка: Ася Чанева

Въглеродът е един от малкото химични елементи, известни още от античността. Химичният му символ С е съкращение на латинското Carbonium, от лат. carbō – „въглен“. Той е неметал. Среща се под няколко алотропни форми, най-известни от които са графит, диамант и аморфен въглерод. Физическите му свойства зависят много от алотропната форма. Например диамантът е много твърд и прозрачен, докато графитът – много мек и непрозрачен.

Изложбата „С“ събра в столична галерия творби на 11 автори, различни по стил и техника. Една от тях е Аксиния Пейчева.
Въглеродът е вдъхновил младата художничка да изработи биоартинсталацията си „Прототипи за изкуство“, която изследва симбиозата между форми на живот и форми на изкуство. Нейната творба е част от изложбата „С“ или „Въглерод“ в столичната галерия Червената точка. Проектът на Аксиния е разделен на две фази.

Първата фаза се състои от Петриеви панички със среда, които са били оставени отворени и в тях са се зародили колонии от микроорганизми. Резултатът е красива колекция от микроструктури - бактерии, гъбички и плесен. И така върху живия слой се появяват микромозаечни структури, които отговарят на цветовете, формите и размерите на колониите.

Във втората фаза на проекта „Прототипи за изкуство“, мозаечните структури са поставени първи в Петриеви панички от Аксиния, а микроорганизмите които растат след това се намират буквално върху художествения слой. Така проектът изследва скрития микроживот на изкуството. Изкуството е продължение на живота или животът е продължение на изкуството…

Можете да разгледате изложбата „С“ („Въглерод“) в галерията „Червената точка“ в София до 3 юни.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неиздавани разкази на Акутагава

Рюноске Акутагава е популярен извън родната си Япония като майстор на късия разказ. Разказът му „Вратата Рашомон“ и филмът на Куросава „Рашомон“ по творбата на Акутагава го правят световноизвестен.  Една от престижните японски награди е на името на Акутагава. Превеждан е на много езици, а на български вече можем да прочетем негови неиздавани..

публикувано на 03.07.20 в 16:47

„Животът, макар и кратък” с премиера в Търговище

Драматичният театър в Търговище посреща публиката си с премиера на 3 юли. Най-новото заглавие в неговия афиш е пиесата „Животът, макар и кратък” от Станислав Стратиев. Постановката е на младия режисьор Денислав Янев. „Най-странното е, че когато за пръв път прочетох пиесата преди година, тя не ми се стори никак овехтяла, никак неактуална – дори..

публикувано на 03.07.20 в 14:18

Елиът и музиката

Едно от най-значителните произведения на Т. С. Елиът е именно „Четири квартета“, писани между 1936 и 1942 година. В книгата си „Поезия и музика: „Четири квартета“ на Томас Стърнс Елиът“ Владимир Левчев, който е и преводач на творбата, пише:  „Тази книга е за музиката на поезията, за музикалния аспект на поетическия език и за принципите на поезията..

публикувано на 03.07.20 в 09:06

Любен Фързулев и приятели

Любен Фързулев показва най-новите си произведения, наред с творби на 11 художници – приятели, колеги или просто съмишленици на артиста. Според твореца "спойка на експозицията е изявената индивидуалност на авторите, техният заразителен талант". Авторът е известен със своите „дървени машини” от края на 80-те и мащабни текстилни инсталации в публичното..

публикувано на 02.07.20 в 18:23

Евгений Водолазкин за първи път на български

За първи път на български излиза роман на руския писател Евгений Водолазкин – „Лавър“ в превод на Антония Пенчева. Водолазкин е ученик на Дмитрий Лихачов, доктор на науките, специалист по староруска литература. Романът му е спечелил престижната награда „Болшая книга“ и наградата „Ясна поляна“ и е преведен на над 30 езика.  Българските читатели ще..

публикувано на 02.07.20 в 15:12