Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От грижа към самостоятелност

БНР Новини
Нина Тодорова – съветник по Семеен тип грижа в SOS Детски селища
Снимка: Василена Мирчева

“От грижа към самостоятелност“ се нарича едноименния проект-изследване на SOS Детски селища, чиито резултати бяха отчетени наскоро. Какъв е профилът на младежите, напускащи институцията, в която са израснали; какви са резултатите и какви препоръки прави Организацията за политиките и идентифицираните бариери и предизвикателства пред младежите над 14-годишна възраст в системата на алтернативна грижа – за всичко това разговаряхме с Наталия Михайлова от агенцията, направила изследването и Нина Тодорова – съветник по Семеен тип грижа в SOS Детски селища. А за  причините  броят на децата в институциите на територията на област Велико Търново да намалява  разговаряхме с Росица Димитрова – директор на Регионална дирекция Социално подпомагане на областта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Антарктида – познатата и непозната земя: 2 епизод – Българската база

С думите на инж. Петър Сапунджиев, инженер по електроника, започваме втория епизод за Антарктида на Радиоенциклопедия, в който ще разкажем повече за базата ни на остров Ливингстън. Инж. Сапунджиев се запознава по-подробно с дейността на Българския антарктически институт, докато работи върху специално измервателно устройство, необходимо за базата ни на..

публикувано на 30.07.24 в 16:30
Стоян Георгиев

Изкуственият интелект и новите устройства могат да са полезни при определени условия

"В зората на айфоните, тъй като и аз бях пленен от новите технологиите, когато децата ми бяха 12-13 годишни, за първи път им дадох възможност да се докоснат до дигитални устройства, но сега, при децата от "Z" поколението, тази граници се смъква много и днес нормалното общуване лице в лице е вече непознато за младите", заяви в предаването "Следобед за..

публикувано на 30.07.24 в 10:27

Разновидности на звука "л" в българските диалекти

Дали заради онова прословуто телевизионно шоу от 2003 г., което роди песента "Сакауец" на "Хиподил" или заради близост в звученето, но в пространството битува твърдението, че пернишкото "л" е същото като онова "лениво" "л", подобно на "у", което се разпространява епидемично най-вече в речта на младите. Дори беглият досег до различните български..

публикувано на 30.07.24 в 08:10
История и съвременност в Баку

Старият Баку – декор от "Диамантената ръка"

Всеки, който е гледал "Диамантената ръка" с Юрий Никулин, ще се почувства у дома си в старата част на Баку Ичери Шехер. Да, да, снимките с ориенталския привкус на този и други известни съветски филми са реализирани в тази част на азербайджанската столица. В Двореца на Ширваншах, например, ще ви покажат стълбите, по които Андрей Миронов тича в..

публикувано на 30.07.24 в 07:55

Свищовската търговска гимназия

Държавната търговска гимназия "Димитър Хадживасилев" в Свищов е едно от първите действащи професионални училища в България, за които разказваме в нашата радиоенциклопедия. Създадена е през 1883 г. Впрочем за първи път частно търговско училище или Първобългарско приватно училище в Свищов е открито още преди Освобождението – през 1873 г. от..

публикувано на 29.07.24 в 16:05