Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Родители и деца заедно на пленер

БНР Новини
На пленер с Дарина Янева
Снимка: личен архив

Идеята е на художничката Дарина Янева, която разполага с всичко необходимо – школа по художествено творчество за деца, курсове за възрастни и лятна къща в живописно място.
Вече пет години тя, заедно със съпруга си – художника Андрей Янев – провежда пленери, в които се включват хора на различни възрасти, с различни способности и опит. В основата са децата, а за възрастните, въпреки че са придружители, също има разработена програма според възможностите и интересите им.

Дарина Янева е известен и ценен художник с десетки самостоятелни изложби и множество участия в колективни прояви у нас и зад граница. Картините ѝ, живи като любимите ѝ цветя и градини, са пропътували пътя до частни колекции в различни краища на света, включително и в Япония.
От разговора с нея в „Артефир“ ще усетите, че става дума за човек, който цени труда, времето и таланта – както собствените, така и на хората, с които работи в Академия „Дая“. Впрочем, в академията, не само на рисуване, но и на усърдие, взаимопомощ, активност, самостоятелност, вече се учат децата на първите ѝ възпитаници.

Ще чуете и мнението на Дарина за изобразителното изкуство като хоби и курсовете за възрастни.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Влажна зона“ – разкази за човека на ръба на природата си

Излезе от печат книгата с разкази на Райна Маркова „Влажна зона“. Изданието дължи заглавието си на едноименната новела която сблъсква изкуството с трилъра и философията с първичната човешка природа. Същият този конфликт приема и други лица зад розовите като Бургаските солници корици на книгата. Телесното, зловещото, гротескното, но и..

публикувано на 09.05.21 в 10:25
Димитър Кабаков, директор на общински театър „Любомир Кабакчиев“

Общинският театър „Любомир Кабакчиев“ - Казанлък вече има собствена театрална сграда

След като дълго време театралната трупа в Казанлък нямаше собствена сграда, на която да се изявява, то вече има преустроена собствена театрална зала, от бившата общинска кинозала. Първото представление, което се играе на новата сцена е премиерното „Чудомирови радости и неволи“. Общинският театър „Любомир Кабакчиев“ - Казанлък ще изгрее премиерно..

публикувано на 09.05.21 в 08:35

„Порталът“, с който зрителите могат да пътуват във времето

След като дълго е пътувал назад във времето физикът и пътешественик доц. Димо Троянов - Джингиби, който единствен носи знанието за „Порталът“, за първи път се озовава в своята София 40 години напред. Това от своя страна дава възможност на племенника му – криминалният психолог Крум Бонев, да се пренесе в 1979 година, за да осуети убийството на една..

публикувано на 08.05.21 в 17:35
Калина Христова

Калина Христова: Илюстрирам в дълбочина човешката душа

„Преобразяване“ – и в преносния и в буквален смисъл е същността на самостоятелната изложба на художничката Калина Христова, която можете да видите в галерия „Литъл Бърд плейс“. Преобразяване, защото продължава визуалните изследвания на авторката в областта на портретната рисунка, навлизайки още по-дълбоко в силните преживявания и човешките емоции в..

публикувано на 08.05.21 в 10:05
Петър и Георги Папакочеви

Сенките на забравените прадеди

„Сенките на забравените прадеди“ е възможна гледна точка към албуми, кутии или кашони със стари фотографии. Когато обаче фотографските архиви прехвърлят личното пространство, когато в тях се съхраняват забележителни състояния на забележителни личности, направени по забележителен начин, „прадедите“ придобиват статута на иконни образи, персонажи от..

публикувано на 07.05.21 в 19:45