Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Преди да пуснем при нас любовта

БНР Новини
Николета Габровска, Михайлина Павлова, Лилия Драгоева и Юлиана Методиева (отляво надясно)
Снимка: Таня Димова

Ако чуваемостта за правата на малцинствата е с нисък праг, то тогава противопоставянето ни разсипва като общество - къде е истината?

Защо фашизмът и ксенофобията са престъпления?

В дълг ли са елитите към различните в обществото ни?

Какво е общото между определенията „традиционен“ и „нетолерантен“?

Промени ли се езикът на омразата?

Какъв разговор пропускат медиите, когато се говори за София Прайд и на кого пречи той? Какво предлага и какво казва на обществото парадът на цветовете?

Разговор в студиото с Юлиана Методиева, журналист и публицист, създател и главен редактор на сайта „Маргиналия“, една от основателите на БХК, с Лилия Драгоева, социолог от Център за изследване на демокрацията, и част от организационния комитет на София Прайд и с Николета Габровска, изпълнителен директор на фондация „Сингъл степ“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Грипът ще достигне епидемични нива в края на януари

Краят на ноември е, а все още рядко се засича грип. През годините не е имало такова закъснение на грипния сезон. "Ние изследваме само ограничен брой серуми от хора, които показват подобна симптоматика от цялата страна",  казва доц. д-р Ангел Кунчев , главен държавен здравен инспектор. Факт е, че може да се приеме, че грипът чука на..

публикувано на 29.11.23 в 12:30
Д-р д-р Ваня Митова – хирург и началник на Отделението по хирургия на гърда и реконструктивна хирургия в УСБАЛ

Време е да се сертифицират специализираните центрове за лечение на рак на гърдата

Първата у нас  онлайн онкокомисия за рак на гърдата  вече е факт в  мобилното приложение BreastHelp . Апликацията е разработена по идея на хирурга и началник на Отделението по хирургия на гърда и реконструктивна хирургия д-р Ваня Митова в УСБАЛО "Проф. Иван Черноземски". Съвсем отскоро в приложението заработи и първата у нас онлайн комисия за..

публикувано на 29.11.23 в 11:30

Студентски клуб "Балканика" навърши 10 години

Исторически предизвикателства и конфликти, но и плодородна земя, богато културно разнообразие и топлосърдечност. Контрасти и деления, но и красиви природни гледки, богата история и гостоприемство. Всичко това определя Балканите като регион със своята уникална смесица от предизвикателства и качества. С мисията да обединява балканските народи на..

обновено на 29.11.23 в 10:48

Болните от Covid-19 ще се изолират сами – предвижда нова наредба

Болните от Covid-19, диагностицирани с лабораторно изследване, ще се лекуват вкъщи за период до 14 дни , като броят на дните ще се преценява от личния лекар. Това предвижда проект на наредба, подготвен от здравното министерство във връзка с отпадането на Covid-19 от списъка на заболяванията, изискващи карантина. Задължителна изолация за..

публикувано на 29.11.23 в 10:40
Водещата  Милена Лекова с Антон Митов в студиото на

5 минути, 5 кебапчета – така се е плащало в Радио София

Първите радиореклами, уроци по гимнастика по радиото, музикални записи, емблематични гласове от културната съкровищница на страната – всичко това се пази в Златния фонд на Българското национално радио . В звуковото наследство на България има над 900 хиляди архивни единици . Има фонотека и "Златен фонд", в които се пазят доста архивни музикални..

публикувано на 29.11.23 в 10:30