Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Сибусиле К‘аба за съвременната сцена в ЮАР, за европейските жеги и любовта на европейската публика и за силата на традицията

Снимка: личен архив на Сибусиле К‘аба

В първото си телефонно интервю за българска медия (именно за програма „Христо Ботев“ на БНР!) китаристът, певец и визионер Сибусиле К‘аба от Южна Африка, който пристига в петък за цяло турне у нас по покана на „Аларма Пънк Джаз“ и платформата Stretch, сподели нещо ключово за съвременната сцена в ЮАР: Нивото на изкуството е много високо, артистите не се страхуват да рискуват, не се страхуват да се заявяват открито и да казват на целия свят: „Ето ни, това сме ние“…

Здравей, Сибусиле, хващаме те в средата на европейското ти турне. Да ни кажеш как върви, как се отнася Европа с теб и споделя ли любовта ти?

Благодаря много и казвам „здравейте“ на всички ваши слушатели, радвам се, че съм в ефира ви. Турнето върви много добре: започнахме в Южна Франция, в Монпелие, и на още две-три места там, след това в Париж, после няколко концерта в Берлин, сега сме за още няколко в Хамбург. Обратната връзка е невероятна, хората ни дават толкова много любов, радват се на музиката ни. Благодарни сме за тази възможност и нямаме търпение да дойдем в България за последната част от турнето ни.

Изненада ли те нещо, откри ли нещо неочаквано?

Да, бих казал: на първо място времето. Откакто сме в Берлин и въобще в Германия, времето е много горещо. 38 градуса в Европа, а по едно време тази седмица очакваха и 40 градуса в Берлин. Това е първото, което ни направи впечатление. Другото нещо е културата на излизането вечер за концерти. Някои от концертите ни започваха в 11 вечерта и хората се появяваха – точно преди да започнем да свирим, те идваха. Това е интересно за нас – колко европейците са отдадени на хубавата музика, ето това е хубаво нещо.

Нощни птици сме ние, европейците. Това турне кое е за теб трето, или?

Мисля, че е четвърто, Става все по-добре всеки следващ път.

Социалните мрежи издадоха малка тайна от турнето ти. Изтекоха снимки, на които видях един мой приятел, който не е от ЮАР, на среща с теб в Париж. Може ли да ни разкажеш още малко за тази среща?

Имаш предвид твой приятел от Лондон, от Англия?

Точно така.

Той дойде, за да запише партии и да се включи в новия ми албум, който ще се казва Ngiwu Shwabada и ще излезе догодина за парижкия лейбъл KomosJazz. Нашият брат дойде, за да добави малко от своята магия в него.

Тук трябва да кажем на нашите слушатели, че става въпрос за Шабака Хъчингс – водеща фигура в британската, европейската и световната джаз сцена, велик музикант във възходяща форма, също като теб. Честно да ти кажа, разбрах за теб и твоята музика от него и южноафриканската му банда от Йоханесбург - Shabaka and The Ancestors. Какво можеш да ни кажеш за сцената там – вие говорите един за друг с толкова любов и взаимно уважение, сякаш сте едно семейство?

Радвам се, че светът вижда и си личи какво става в Южна Африка и Йоханесбург. Наистина, там има една огромна общност от творци във всяка сфера на изкуството, не само музиката... Една голяма общност, отдадена на това да продължим от там, докъдето са стигнали тези преди нас. Ние сме продукт на много велики южноафрикански музиканти и артисти, които постлаха пътя за нас. Това, което виждаш да се случва сега, е продължение на това, което винаги е ставало в Южна Африка. Щастлив съм да кажа за Йохансебург, че той се е превърнал в един от най-жизнените творчески хъбове в света, наред с Ню Йорк, Париж и Лондон. Това, което се случва там, е невероятно, нивото на изкуството е много високо, артистите не се страхуват да рискуват, не се страхуват да се заявяват открито и да казват на целия свят: „Ето ни, това сме ние“. И ако трябва да съм честен, това е заради нашето минало. Нашата история е история на много дълги изпитания и премеждия. И сега сме в момент, в който да изразим това ясно. Бих искал да мога да накарам всеки да изпита това, което се случва на арт-сцената у дома.

*Продължението – довечера в „Аларма“ по програма „Христо Ботев“ от 21:30 до 23:00 ч.,
където ще слушаме и много южноафриканска музика от Сибусиле К‘аба, но и от други наши съвременници като Shabaka & The Ancestors, The Brother Moves On, Табан Табане и Туми Могороси.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дитрих Фишер-Дискау

Дитрих Фишер-Дискау като Дон Жуан в едноименния шедьовър на Моцарт

Дон Жуан е една от коронните роли на прославения немски баритон. Записът, който ще звучи в съботната вечер е осъществен през 1958 година за фирмата Deutsche Grammophon. Ференц Фричай е на диригентския пулт. Двамата с Дискау се срещат десет години по-рано на сцената на Берлинската опера в постановка на „Дон Карлос“ от Верди. В ролята на маркиз Поза се..

публикувано на 30.05.20 в 08:55

Изложба за постановката „Орфей и Евридика“ на Пловдивската опера в София

Изложба с фотографии, запазили постановката на Стефано Пода на операта „Орфей и Евридика“ на Кристоф Вилибалд Глук, която беше акцент в програмата на летния фестивал „Опера опън“ на Античния театър в Пловдив, се организира от  2 юни в градинката пред Народния театър „Иван Вазов“ . Нейното осъществяване беше възможно и заради факта, че Пловдив беше..

публикувано на 29.05.20 в 08:25
Театрален афиш на операта „Дон Жуан” във Виена, 1788 г.

„Дон Жуан”, весела драма в две действия от В. А. Моцарт (съдържание)

Либрето:  Лоренцо да Понте  Действащи лица:  • Дон Жуан – баритон  • Командорът – бас  • Дона Анна, негова дъщеря – сопран  • Дон Отавио, годеник на Дона Анна – тенор  • Дона Елвира, изоставена любима на Дон Жуан – сопран  • Лепорело, слуга на Дон Жуан – бас  • Мазето, селски момък – баритон  • Церлина, годеница на Мазето –..

публикувано на 28.05.20 в 12:01
Кристофър Молтман

Кристофър Молтман с рецитал, посветен на военната песен

„Войникът – от Северн до Сома“ е специален проект на британския баритон Кристофър Молтман. Той го представя на няколко европейски сцени и записва диск със същото име. Кристофър Молтман е британски оперен певец. Учил е в Кралската музикална академия. Дебютира в Кралската опера още през 1997 г. в „Питър Граймс“ – Нед Киин и в Гала концерт, дирижиран от сър..

публикувано на 27.05.20 в 08:59
„Yearot Ensemble“

Български фолклор на иврит звучи в Израел

Маян Цафрир от израелския град Пардес Хана обича балканския фолклор. И особено българските народни песни. А изпълненията ѝ на „Ай да идем, Яно“, „Чичовите коне“ и „Вечеряй, Радо“ са така вдъхновяващи и страстни, че е почти невъзможно да усетиш, че пее чужденка. Освен когато в някои от куплетите не запее на иврит. 25-годишната Маян Цафрир, която е..

публикувано на 26.05.20 в 18:55