Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ремонтът и разрушителните му последици

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Кратката история на печално известния ремонт на ул. „Граф Игнатиев“ може да се обобщи така: струвал е 25 милиона, забавен е с 86 дни, довел е до фалит около 1/3 от търговците по улицата, а в краткото време, откак улицата е отворена, в 15 от общо 40-те й декара вече има сериозни дефекти.

Притеснителното е, че плановете за ремонти не спират и общината се кани да подложи нови градски пространства на дейност, която не е координирана с живеещите или работещите на съответните места.

В студиото на „Нашия ден“ Ивана Мурджева разказа за колективния иск срещу общината, подаден от Сдружение „Справедливост за всички в България“, и сподели, че търговците, включили се в иска, са били подложени на проверки.  
Рубен Лазарев, Ива Дойчинова, Ивана Мурджева и Андрей Зографски (отляво надясно). Снимка: Кирил Чобанов
Притеснителната констатация след края на ремонтите действия е, че липсата на диалог и административният произвол систематично „атрофират чувството за справедливост у гражданите. Липсата на диалог препятства вземането на позиция, а всеки административен акт, предприет, без участието и съгласието на хората, усилва чувството за произвол.

Малкият бизнес е страшно уязвим, а тъкмо той е гръбнакът на икономиката“ – подчерта Ивана Мурджева.

Другите двама участници в разговора Андрей Зографски от „Спаси София“ и Рубен Лазарев от платформата „Ремонт Шишман“ добавиха щрихи към невеселия портрет и също не дадоха поводи за надежда, че общината си е взела поука и следващия път ще възприеме различен подход.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Костенурките в беда и вирусната криза

„Над 100 са спасените костенурки в беда по време на вирусната криза. По време на извънредното положение, животните си отдъхнаха от човешкия натиск. През този период нямахме нито една костенурка – жертва на пътя. Впоследствие хората продължиха да ни търсят при намерени ранени костенурки и такива, попаднали в несвойствени за тях места. Заедно им помогнахме,..

публикувано на 11.08.20 в 17:10

Девелопия, училище за успешни родители

Различни ли са днешните деца или образователните модели са сбъркани? "Със сигурност проблемът не е в модела, просто днес имаме много повече интрументи на разположение.", казва Габриела Григорова от научно-образователния проект „Девелопия“. Технологиите могат да бъдат зло, а могат да бъдат използвани по иновативен и полезен начин, за да се насърчи..

публикувано на 11.08.20 в 13:47

Къде и как водим битките си

"Ако смяташ, че битката е трудна, опитай провала" - гласи едно популярно мотивиращо послание, през което можем да погледнем актуалните събития и у нас, и по света. "Има паралели между случващото се у нас и в Беларусия и то е самозабравилата се власт: - каза Манол Глишев и очертава картината на една България, която загърбва съпротивата и се примирява със..

публикувано на 11.08.20 в 12:41
Защитата на „Орлово гнездо“, художник Алексей Попов

11 август между Орлово Гнездо и Орлов мост

На 11 август 1877 г. се води решителното сражение при Шипка. Най-ожесточен е боят при Орлово гнездо, а датата 11 август се оказва съдбоносна. Усвоили ли сме уроците на историята и какво ни казват те днес? Сещаме ли се в сянката на барикадите на Орлов мост за двуглавия орел, предрешен като освободител? Един разговор за независимостта и зависимостите, за..

публикувано на 11.08.20 в 11:30
Д-р Бойчо Дамянов - председател на Културно-просветната организация

Главен герой: Бойчо Дамянов

В ефира на "Нашият ден" днес представихме един съвременен възрожденец - журналистът Бойчо Дамянов, който живее и работи във Виена, но същевременно е и председател на Културно-просветната организация "Св. св. Кирил и Методий". Тя е базирана в столицата на Австрия и е известна с най-разнообразната си културна дейност - не само в България, но и почти в цяла..

публикувано на 11.08.20 в 10:44