Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Срещнаха се и не се разбраха

„Американски разговори“ слушайте в рубриката „Неделен радиотеатър“ на 7 юли от 16.00 часа

Картината на Едуард Хопър „Нощни птици“ илюстрира изцяло идеята на Момо Капор за разликите между Изтока и Запада
Снимка: Уикипедия

Момо Капор (1937-2010) е белградски писател, роден в Сараево, чието творчество е съсредоточено в леко ироничното, с намигване изобразяване на балканския характер в неговия сръбски вариант. Всичко това му донася огромна слава в родината му (бивша Югославия), макар че нито критиката, нито пък академичните среди го броят за сериозен писател. Само че, съдейки по „Американски разговори“, пиесата, реализирана от радиотетатъра, цялото тяхно пренебрежение не почива на основателни аргументи. Напротив, Момо Капор е изключителен писател, който с фините си рецептори успява да диагностицира онова, което най-много различава Изтока (разбран като балкански Изток) и Запада (разбран като американски Запад). Вторите са подредени и студени, първите – хаотични и горещи; вторите се страхуват да излязат извън общоприетите рамки на публична комуникация (не случайно там измислиха политическата коректност), вторите пресичат и нарушават всякакви граници, което би могло да се възприеме и като непосредственост, но и като агресия.

В „Американски разговори“ Момо Капор показва как представители на тези два различни поведенчески модела се срещат и въпреки пламналата любов между тях, не успяват да се разберат. То няма и как: когато за единия границата е свещена, а за други – условност, не е възможно да започнат да разговарят на общ език. Защото – макар и еднакви, смисълът на думите е различен, с обтегнат до скъсване различен смисъл.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Последният поглед, който осмисля цялото

Октомврийската премиера на Радиотеатъра „Последен поглед“ е българска пиеса, а това винаги е добра новина. Авторът ѝ Иван Странджев е роден в Пловдив. Учи българска филология, след това завършва театрална драматургия. Освен драматург е и поет. Издал е няколко стихосбирки и е носител на национални награди за поезия и драматургия. Пиесата му..

публикувано на 08.10.21 в 08:25

Шедьовърът на един Нобелов лауреат в Радиоколекция

79 години след създаването му през 1942 романът „ Чужденецът“ ще стигне до българската публика като аудио в 35 епизода. Четенето на „ Чужденецът“ е пътуване не само навътре в смисъла и посланията на текста, навътре в интроспекцията, но и във времето и пространството. То започна от случките и образите, прекоси реални и фантазни територии,..

публикувано на 26.09.21 в 09:25

Портрети на поети

В понеделник 13 септември 2021 от 0.15 часа на вълните на програма „Христо Ботев” можете да чуете поетически портрет на без време напусналия ни поет Марин Бодаков. В момент, в който всичко казано изглежда недостатъчно и ненамясто, нека оставим да звучат онези, думи които поетът е „спасил” и е изградил с тях своите стихове. Рубриката е замислена..

публикувано на 12.09.21 в 13:25

Конкурсът за радиопиеса за деца не откри хубавата приказка

„За съжаление нещото, което не открих, е хубавата приказка – може и с познати герои, но да има приключение, въображение, хумор, любов и омраза.“ Бианка Бенковска „Макар че не се появи ярка пиеса за първа награда, две втори, една трета награда и седем отличени ръкописа са добър репертоар.“ Майя Динева „Днешните деца са много по-умни и с..

обновено на 06.09.21 в 19:04

Мариан Бачев в ролята на Марк Твен

„Роден съм на 30 ноември 1835 г. в почти незабележимото селце Флорида, област Мънро, щат Мисури. Родителите ми са се преселили в Мисури в началото на тридесетте години; не помня точната дата, защото тогава още не съм бил роден и никак не съм се интересувал от подобни неща. В онези дни едно такова преселване е представлявало безкрайно пътешествие,..

обновено на 31.07.21 в 00:09