Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Жилбер Беко

Снимка: Famous composers

Френският певец, композитор, пианист и актьор Жилбер Беко или Франсоа Жилбер Сийи по рождено име, е роден на 24 октомври 1927 г. на крайбрежието на Средиземно море, в град Тулон. Франсоа се увлича по музиката още от детските си години и доста бързо се научава да свири виртуозно на пиано. Едва на девет години той постъпва в консерваторията в Ница, където учи, докато семейството му напуска Тулон по време на войната през 1942 година.

Майката на Франсоа желае да осигури възможност на сина си да се занимава с музика при най-добри условия. Година по-късно, под влиянието на по-големия брат на Франсоа – Жан, семейството се премества в град Албервил. Тогава Жан е бил член на френската Съпротива, а Франсоа след известно време се присъединява също към него.

След края на войната осемнадесетгодишният юноша Франсоа Жилбер Сийи се премества в Париж с надежда скоро да спечели популярност. Едва на двадесет години той успява да сключи няколко договора с барове и кабарета като пианист. Започва да съчинява музика за филми под псевдонима Жилбер Беко.

Слушайте „Звукови хроники“ на 19 юли, петък от 17,30 ч. по програма „Христо Ботев“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.