Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Корфу и „Градината на боговете“

Остров Корфу
Снимка: личен архив на Владислав Михайлов

„Тази година имаше изключително плодородно лято, сякаш слънцето бе изтръгнало от острова особено щедър дар: за пръв път видяхме такова изобилие от плодове и цветя, за пръв път морето бе толкова топло и пълно с риба, за пръв път толкова много птици отглеждаха рожби, излюпваха се пеперуди и други насекоми, които пърхаха из околността. Дините със сърцевина като розов сняг, хрупкава и хладна, представляваха внушителни ботанически гюллета, толкова големи и тежки, че всяко би могло да изравни със земята цял град… Черешовите дървета стенеха под тежестта на плода и градините приличаха на място, където е бил посечен някой грамаден змей, опръскал шумата с алени и виненочервени капки кръв.“

СнимкаДа, цялата тази пищна картина на плодове, цветя, птици и аромати се отнася за остров Корфу. А това детайлно описание на природата на острова дължим на Джералд Даръл – писателя, естествоизпитателя, природозащитника, който създава и книги, и филми, и зоологически градини, и паркове с лекота.


Но всичко започва от остров Корфу. От тази „Градина на боговете“, както той нарича острова. „Градината на боговете“ всъщност е третата книга на Даръл за времето, когато пребивава заедно със семейството си на остров Корфу преди Втората световна война. А Владислав Михайлов – журналист и пътешественик, ще ни каже що за място е Корфу днес.


„Моето детство в Корфу оформи живота ми. Ако имах дарбата на Мерлин, щях да подаря на всяко дете моето детство“, казва британският писател Джералд Даръл. А с журналиста Владислав Михайлов говорим за Корфу днес – дали тази магия се е запазила. Как изглежда „Градината на боговете“ днес?


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.