Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Райна Кабаиванска с наградата „Мария Калас“

Райна Кабаиванска и Георги Текев
Снимка: rainakabaivanska.net

На 2 август във Верона легендарната дива Райна Кабаиванска получи наградата „Мария Калас“. Церемонията по връчването е кулминацията на събитията от фестивала „Мария Калас“, провеждащ се под егидата на фондация „Арена ди Верона“, община Верона и регион Венето. Учредената през 2013 г. награда се присъжда на италиански творци в областта на оперното изкуство с исторически принос за славата на „Арена ди Верона“. Дебютът на Райна Кабаиванска в най-прочутия в света античен театър е през 1970 г. в „Манон Леско“. Партнира ѝ Пласидо Доминго, диригент е Нело Санти, режисьор Натаниел Мерил. През 1997 е последното излизане на Кабаиванска на Арената, заглавието е „Мадам Бътерфлай“, диригент Даниел Орен.

Постановката на Бени Монтресор е сътворена единствено за българското сопрано. 20 000 зрители изпълват театъра всяка вечер. Добавят се две извънредни дати. Последният спектакъл е сбогуването на Кабаиванска, тогава на 63 г., с ролята на Чо Чо Сан. След финала му, приемайки от сцената аплаузите на публиката, Кабаиванска вдига ръка към небето и казва: „Посвещавам го на теб, Мария.“

Райна Кабаиванска е първата неиталианка, която взема голямото отличие. Сред досегашните лауреатите са режисьорът Франко Дзефирели, баритоните Ренато Брузон и Роландо Панераи и др. На церемонията по награждаването учениците на Кабаиванска Рейналдо Дроз и Киара Изотон изпълниха арии и дуети от опери на Верди и Пучини.

От 11 до 28 септември ще се проведе ХIХ международен майсторски клас на Райна Кабаиванска организиран от Нов български университет. Срокът за записване е 6 септември. Изискванията към кандидатите са да имат музикално образование или в момента да се обучават в музикално висше училище или академия, да са на възраст до 32 години и да имат подготвени пет арии по техен избор.

Прослушването ще бъде на 10 септември. Традиционно майсторският клас завършва с гала концерт, който тази година ще бъде на 29 септември в залата на Софийската опера. На този концерт Райна Кабаиванска ще обяви кои от участниците и какви стипендии и награди ще получат. Диригент ще бъде Найден Тодоров, а програма „Христо Ботев“ традиционно излъчва директно събитието.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.