Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

На какво са готови младежите

БНР Новини
Гергана Крумова
Снимка: Здравко Петров

На какво са готови тийнейджърите, за да бъдат интересни, забелязани и приети сред „готините“. В „Нашият ден“ ви предлагаме разходка из света на най-младите млади и разговор с психолога Гергана Крумова.

„Ако е по въпрос за работа бих се опитала да направя възможно най-добро впечатление, за да получа желаната позиция, но за всички останали ситуации смятам, че не е редно човек да представя себе си такъв какъвто мисли, че всички останали ще го харесат“, „Правя това, което на мен ми харесва! Хорското мнение много отдавна не ме вълнува“ – това са част от отговорите на въпроса „На какво сте готови, за да се харесате на другите?“

Все повече зачестяват случаите, в които млади хора загиват в опит да си направят опасно селфи. Оказва се, че селфитата са по-опасни от акулите и взимат пет пъти повече жертви.  От октомври 2011 г. до ноември 2017 г. най-малко 259 души са загинали, правейки си селфита, а от акули – само 50 души. В „Нашият ден“ разширяваме кръгозора и се опитваме да намерим отговор на въпроса какво биха направили младежите изобщо, за да се харесат на останалите. Потърсихме ги на улицата, за да научим, а и за да чуем една конкретна история.

25% от запитаните в нашата онлайн анкета казват, че биха направили нещо по-специално, за да се харесат на околните. Готови са на повече търпение и смирение, на разнообразни неща в границите на здравия разум, за да направят добро впечатление. Останалите 75% заявяват твърдо, че не биха направили каквото и да било, за да спечелят одобрението на околните. На въпроса дали сте готови на нещо екстремно, само един от запитаните си признава, че би направил каквото и да било екстремно нещо, за да се хареса на околните. Всички останали казват твърдо „Не“. Случаите със смъртоносни селфита зачестяват, но по-голямата част от хората отричат, че биха направили нещо екстремно, за да бъдат харесани.

Познаваме ли всъщност съвременните младежи и различно ли е тяхното поколение от предишните – това ни казва Гергана Крумова, която работи като училищен психолог.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.