Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съборянско лято: Националният събор на гара Аврамово – празник за приятелите на теснолинейката

5
Танцовият състав от Якоруда
Снимка: Мартин Н.

Пъстро и динамично е фестивалното лято тази година. Народната музика и темпераментните български танци събират изпълнители и публика на различни по форма и съдържание събития – фестивали, конкурси, събори. За втори път едно нетрадиционно за подобни прояви място в Западните Родопи посреща гости от различни краища, създава свеобразен празник. Поляните около най-високата гара на Балканите – Аврамово (между Якоруда и Велинград) дават сцена за изява на самодейни състави и обединяват любителите на единствения теснолинеен жп транспорт у нас. Над 360 изпълнители и два пъти повече гости си дадоха среща във второто издание на националния събор „С хорà и песни край релсите тесни“ – очаквано събитие за почитателите на железницата Септември – Добринище, за местните общности и институции, за организаторите от гражданското сдружение, което полага грижи за нейното опазване и популяризиране като местна необходимост и национално богатство. Логично най-изявени са участниците от селищата около теснолинейката с активно присъствие на представители от преходните (според музикално-фолклорните белези) региони – Пазарджишко и Велинградско. От сцената на този млад събор се наблюдаваха разнообразни музикални и танцови изпълнения. Старата традиция е представена от фолклорните групи на няколко пазарджишки села, двугласното пеене на жените от с. Бачево, Разложко и Радуил, Самоковско, ансамбъла за изворен фолклор „Бояна“ от Костандово, групата за източнородопски песни от с. Славеево, общ. Ивайловград, фолклорната група от Момина клисура, гайдарския състав от Чепеларе. В своите две издания съборът на теснолинейката дава изявa на съвременни танцови клубове и индивидуални изпълнители на народни песни – Борис Коцаков, Янко Неделчев, Денис Мухаров и др. Трябва да отбележим и участието на двама самобитни музиканти, които представиха традиционния инструментален стил от Велинградско – Меди Планков (тамбура) от с. Пашови и Салих Кандьов (двоянка) от с. Кандови.
Председателят на гражданското сдружение „За теснолинейката“ Кристиан Ваклинов, определи събитието като истински празник за всички приятели на влакчето и българския фолклор: „Очакваме събора да добива все по-големи измерения като участници и гости. Все повече местните българи да припознават себе си и своя корен тук на ливадите и да бъдем заедно ръка за ръка. Ние обединихме институции в лицето на Община Велинград и Община Якоруда, имаме и подкрепата на БДЖ.“ Организаторите на националния събор си пожелават той да се превърне в дългогодишна традиция.

Репортажи от двете издания на събора край гара Аврамово можете да чуете в звуковите файлове.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Аделина Александрова и Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов: артистът трябва да е земен

"Винаги съм смятал, че един артист, примерно в класическата музика, трябва да е земен – казва Емануил Иванов. – Не бива да се самоиздигаме на пиедестал, не трябва да създаваме изкуствена дистанция между себе си и публиката и да се считаме за недосегаеми, само защото свирим или правим музика. Нямаме никакво право на това – трябва да сме близки..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Сцена от четвърто действие на операта „Вилхелм Тел“

"Вилхелм Тел" от Джоакино Росини, опера в четири действия

Либрето: Виктор Жозеф Етиен и Иполит Луи Би (по едноименната драма на Фридрих Шилер) Първо изпълнение: 3 август 1829 г. в Париж. Действащи лица: • Вилхелм Тел – баритон • Мелхтал – бас • Арнолд, негов син – тенор • Валтер Фюрст – бас • Лайтхолд – бас • Геслер, австрийски императорски наместник в Швейцария – бас • Рудолф, негов адютант – тенор..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Фестивалът "Артис" с трето издание в София

"През тази година стартираме третото издание на "Международния музикален фестивал за класическа музика и изкуства". Подчертавам изкуства и правя това уточнение, защото в предишните издания, фестивалът   беше само с класическа музика. Сега разширяваме диапазона  ,включвайки различни изкуства, като в бъдеще тенденцията е форумът да обединява всички..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05