Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Силен фестивален сезон за българското кино

Филмът "В кръг" на Стефан Командарев е включен в конкурсната програма на фестивала в Сараево, който започва на 16 август

БНР Новини

Българското фестивално кино е тема на разговора в "Нашия ден" със Светлана Дамянова. На 16 август започва кинофестивалът в Сараево, където сред заглавията, включени в основната програма на кинофестивала, е филмът "В кръг" на режисьора Стефан Командарев.
Филмът ще излезе по кината у нас на 8 ноември и българската публика ще има възможност да го види. Датата не е случайна,тъй като действието на филма се развива в нощта на 9-ти срещу 10-ни ноември, 2019 г.

"В кръг" е своеобразно продължение на "Посоки", който постигна значителен успех. Един от най-големите филмови разпространители в света „Бета Синема“, закупи правата за „В кръг“ „на зелено“, още преди да бъде заснет. За това решение най-вероятно везните е наклонил успехът на първата лента от трилогията - „Посоки“. Филмът пожъна истински успех по фестивалите в цял свят, а публиката в България го прие възторжено.
В телефонен разговор Стефан Командарев изтъква, че фестивалните участия безспорно са важни за съдбата на един филм, но все пак най-важна остава същинската среща с кинопубликата, която предстои. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Николай Павлов - зам.-министър в Министерството на младежта и спорта

Николай Павлов: Младите хора искат да бъде чут техният глас

12 август е обявен за Международен ден на младежта от ООН през 1999 г. В България за първи път датата се отбелязва официално през 2007 г. Международният ден на младежта дава възможност на държавите по света да разгърнат потенциала на младите хора, да отбележат техните постижения и да планират начини за по-доброто им включване в развитието и прогреса на..

публикувано на 12.08.20 в 13:48

Винаги е време младите да вземат думата

За предизвикателствата пред младите днес, за протеста и мечтите, за реализацията, институциите и промените в света. В календара на ООН 12 август е отбелязан като Световен ден на младежта. Какво се случва с младежите по целия свят? Симона Димитрова, председател на Националния младежки форум, разказва в "Нашият ден": Време е младите да вземат думата "..

публикувано на 12.08.20 в 12:25
Андрей Ралев

Избери своето кътче природа и стани негов застъпник

Каузата по опазването на българската природа отново застава във фокуса на "Нашият ден" чрез събеседника в рубриката "Главен герой" Андрей Ралев. Ралев е един от създателите на Коалиция “За да остане природа в България”, активист в редица кампании и проекти, свързани с развитие на селските райони, устойчиво ползване на горите, опазване на реките. Занимава..

публикувано на 12.08.20 в 10:59

Костенурките в беда и вирусната криза

„Над 100 са спасените костенурки в беда по време на вирусната криза. По време на извънредното положение, животните си отдъхнаха от човешкия натиск. През този период нямахме нито една костенурка – жертва на пътя. Впоследствие хората продължиха да ни търсят при намерени ранени костенурки и такива, попаднали в несвойствени за тях места. Заедно им помогнахме,..

публикувано на 11.08.20 в 17:10

Девелопия, училище за успешни родители

Различни ли са днешните деца или образователните модели са сбъркани? "Със сигурност проблемът не е в модела, просто днес имаме много повече интрументи на разположение.", казва Габриела Григорова от научно-образователния проект „Девелопия“. Технологиите могат да бъдат зло, а могат да бъдат използвани по иновативен и полезен начин, за да се насърчи..

публикувано на 11.08.20 в 13:47