Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Орнела Соле: След себе си можеш да оставиш само себе си

БНР Новини
Орнела Соле (вляво) и Ива Дойчинова

Младата българка Орнела Соле разказа в студиото на „Нашият ден” за своята съдба. След първата диагноза рак, която ѝ е поставена през 2014 г., тя успява да влезе в ремисия и дори да забременее. Факт, който в болницата във Великобритания отчитат като „чудо”. Ракът обаче се завръща и този път лекарите дават на Орнела от 1 до 3 месеца живот. Тя започва алтернативна терапия и продължава да живее  година след „присъдата”. Важното, което я вълнува обаче е – какво от себе си да остави на своя малък син Лука.

Тя написва книжка Wizards of Fables, посветена на сина ѝ. След като BBC излъчва интервю с нея – много слушатели се обаждат в подкрепа на книжката, защото виждат в нея възможност да се обясни на децата загубата на родител. Окрилена и от разговора с психолозите Весела и Бояна Банови, Орнела търси начин да преведе и издаде книжката на български език.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

27 май – Световен ден на спешната медицина

27 май официално е обявен от Европейската асоциация по спешна медицина EUSEM  за Световен ден на спешната медицина  през 2018 г. а първи път е обявен през 2018 г. от Европейската асоциация по спешна медицина EUSEM . Целта на този ден е да се обединят хората и управляващите по света мисловно и да говорят за спешната медицина и спешната..

публикувано на 27.05.22 в 09:21
Владимир Зиновиев

Владимир Зиновиев: Енергетиката ще има тотално различна форма и архитектура

В състояние ли e  България да извърви трудния път за сигурност и устойчиво енергийно развитие? Ако оставим настрана темата за социалната справедливост, то по отношение на политическата справедливост сме на прав път? "Има съществено несъответствие до разбирането на засегнатите социални групи от населението и по отношение на управлението на..

публикувано на 26.05.22 в 15:05
Владислав Панев

Владислав Панев: Енергетиката ще претърпи тотално преосмисляне

Какво се случва с енергетиката в държава, която спестява пари на ТЕЦ-овете си, или какво е бъдещето на енергетиката от миналото? Защо има енергийна трансформация ? “Ясно е, че и в България, и в ЕС тя настъпва първоначално вследствие на идеята за Европейския зелен пакт, целите, които то си поставя до 2050 г., а от друга страна, на..

публикувано на 26.05.22 в 13:10

Как фондация от Добрич създаде работа за хора с интелектуални затруднения

В последно време сме свидетели на това как държавата постепенно се оттегля от подкрепата – такава, каквато я даваше до момента – за украинците, избягали от войната у нас. Многото доброволчески организации обаче, които се ангажираха с помощ за тези хора, продължават своята работа. Така беше и по време на Covid кризата. Така, за съжаление,..

публикувано на 26.05.22 в 11:18

Стефан Георгиев: Има разделения, които пораждат ниско доверие

“Социалните мрежи, троловете, пропагандата и тролските ферми със сигурност са неща, които съществуват, но те влияят в едни или други социално-икономически условия. Те не са се появили отникъде и инсталирани в нашето общество“, казва в “Нашият ден“ социологът Стефан Георгиев : “ Има разделения, които са отвъд пропагандата, която битува в..

обновено на 26.05.22 в 10:09