Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов сборник с творби на Борхес излезе в чест на 120-я му рожден ден

„Този търпелив лабиринт от линии“ с избрани творби – проза и стих на Хорхе Луис Борхес се появи на книжния пазар около рождения ден на писателя, 24 август, и е почит към 120-годишнината му. Книгата е изящно библиофилско издание. Преводът е на Анна Златкова, а художественото оформление e на Кирил Златков.
Хорхе Луис Борхес е аржентински писател, есеист, поет и преводач, родоначалник на магическия реализъм в латиноамериканската литература и един от най-големите творци на XX век. Неговите „измислици“ и есета ловко съчетават поезия и философия, въвеждат читателя в неразгадаеми лабиринти, въображаеми енциклопедии, онтологични детективски истории и научни коментари, преобръщат всички представи за възможностите на прозата. „Аз съм обречен да си остана Борхес, а не аз (ако изобщо съм някой), но себе си откривам по-малко в неговите книги, отколкото в много други или в нестихващите звуци на някоя китара“, признава един от гениите на световната литература.
„Един човек си поставя задачата да нарисува света. С течение на времето изпълва пространството с образи на земи, царства, планини, заливи, кораби, острови, риби, жилища, сечива, звезди, коне и хора. Малко преди смъртта си открива, че този търпелив лабиринт от линии чертае образа на лицето му.“
Борхес казва, че книгата е нещо повече от словесна структура или поредица от словесни структури; тя е и диалогът, който завързва със своя читател, и интонацията, която придава на гласа му, и изменчивите и трайни образи, които оставя в паметта му. А този диалог е безкраен. „Няма друг рай освен изгубения“, заключава писателят в една от миниатюрите, намерили място в сборника „Този търпелив лабиринт от линии“. И ако някога сте си представяли рая като библиотека, той не е изгубен, повярвайте, и това издание му принадлежи – казва Кремена Димитрова, директор-маркетинг на издателството, чието дело е най-новото издание с творби на големия писател.


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Невъзможните разговори" – 14-о издание на ACT Фестивала за свободен театър

14-ото издание на ACT Фестивала за свободен театър тази година ще се проведе между 14 и 20 октомври под мотото "Невъзможните разговори" . На 14 октомври от 18.30 часа , вместо с театър, фестивалът ще стартира с дискусията "Невъзможните разговори", чиято тема е посветена на изданието. Организаторите споделят, че: "Невъзможни са разговорите,..

публикувано на 12.10.24 в 08:15
Катерина Бусел

Катерина Бусел: Тангото ни помага да се чувстваме живи по време на война

Как се танцува социално аржентинско танго по време на война? Защо двама души от Киев не спират да преподават, въпреки въздушните атаки всеки ден в украинската столица, и как "тангообщността" в града помага за сражаващите се на фронта – коментират в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Катерина Бусел и Антоний Мат , учители по аржентинско танго в..

публикувано на 11.10.24 в 16:05

Клетите създания на Алистър Грей

Наричат го "Патриарх на шотландския съвременен ренесанс" в литературата на Британските острови. Алистър Грей (1934-2019) е писател и художник, който сам илюстрира книгите си.  През голяма част от своя живот той пише романа "Ланарк: Живот в четири книги"(1981), който у нас излиза през 2002 година.  Романът му "Клети създания" беше публикуван..

публикувано на 11.10.24 в 13:27

Фаталисти ли сте?

В редакция "Хумор и сатира" не сме фанатични фаталисти, но дойде ли 13-и, не го подминаваме без грам уважение, както ще се уверите в  неделя, веднага след новините в 18 часа, когато ви предлагаме да чуете: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", които в чест на тринайстия ден от месеца имат заглавия с 13..

публикувано на 11.10.24 в 13:14
Христина Дечева и скулптурите ѝ от хартия и метал

Хартиени скулптури ни канят да влезем в "Градски разговори"

До 28 октомври в парка до РЦСИ "Топлоцентрала" стоят скулптурите от хартия и метал на Христина Дечева с общо заглавие "Градски разговори". Това е наградената инсталация след конкурса на София хартиен арт фест и РЦСИ "Топлоцентрала" за изкуство в градска среда. Оприличавана на приказни къщички и едновременно с това на фантастични животни,..

публикувано на 11.10.24 в 12:30