Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Загадъчните метеорити”: Легендарни метеорити

Къс от Челябинския метеорит, който падна в Урал през 2013 г. (с размер 30 на 40 см и тегло около 8 кг)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Метеоритите са пряка връзка на човечеството с Космоса далеч преди да се появят първите космически апарати – затова са обясними и амбициите на човешката фантазия да свърже тези късове от небесни тела с религиозната вяра в свръхестественото. Запратеният на Земята от Бога камък, превърнал се от бял в черен заради човешките грехове, който и днес може да се види в храма Кааба в Мека е един от красноречивите примери за това. За него разказва д-р Стоян Доклев от Центъра за древни езици и култури към СУ „Св. Климент Охридски“.

Митични предания съпътстват и други паметни метеорити. Сред падналите в далечното минало сред тях си струва да бъдат откроени най-големият от всички, известен като Хоба – на територията на Намибия, не по-малко популярният Кампо дел Сиело – в Аржентина и прочутият Каньон Диабло, довел до появата на забележителния Аризонски кратер, а от ново време – Тунгуският и Челябинският, връхлетели Далечния север. Какво превръща тези небесни тела в легенди, узнаваме от астронома от Алма Матер Владимир Божилов и председателя на Българското метеоритно общество Георги Пенев.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.