Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Загадъчните метеорити”: Метеоритите и България

Метеоритен къс от фонда на Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми към СУ „Св. Климент Охридски“
Снимка: uni-sofia.bg

Неотдавна в Мичиган специалисти по идентифициране на метеорити попаднаха на нещо уникално – в продължение на дълги години един местен фермер е подпирал входната си врата с десеткилограмов метеорит, паднал в този двор далече преди това. Сега въпросното небесно тяло, посетител на нашата планета от далечния Космос, се оценява на около 100 000 долара.

У нас до този момент нищо подобно не се е случвало, макар че и на наша територия са падали метеорити. Колко, къде и какви са те, обяснява проф. д-р Руслан Костов от Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“. Късове от някои от тях, както и от лунни и марсиански метеорити, могат да бъдат видени в два наши музея. Подробностите узнаваме от геолога Теодора Билярска от Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми към СУ „Св. Климент Охридски“ и проф. д-р Николай Спасов от Националния природонаучен музей при БАН.

А как изглежда една от най-богатите частни колекции на метеорити у нас – тази на председателя на Българското метеоритно общество Георги Пенев, разбираме от самия него.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Врагът на моя враг...

Денга треската е инфекция, причинена от вирус, който се предава от комари. Свързваме я с тропичните и субтропичните райони, където средата е благодатна за размножаването на комарите, същевременно има голяма концентрация на хора. С глобалното затопляне се очаква географският обхват на денга да се разшири. Подобно на маларията, вирусите на денга са..

публикувано на 23.10.21 в 10:57

Словното богатство на Учителното евангелие на Константин Преславски

Международен екип от учени работи по съставянето на двуезични речници старобългарско-гръцки и гръцко-старобългарски към значимото средновековно произведение.  Учителното евангелие е сбирка от 51 беседи за неделните дни, включваща основно преводни текстове от Йоан Златоуст, Кирил Александрийски и други църковни отци. Едно от дидактичните слова, уводните и..

публикувано на 22.10.21 в 14:50
Иван Абрашев - „Без заглавие“; Сирак Скитник - „Замък“; Жорж Папазов – „Портрет на Гео Милев“

Модернизмът или модернизмите ни

Да се говори за български модернизъм вече се превърна в общо място, особено след 1989 г., когато постулатите на социалистическия реализъм бях взривени, осмени, снети. Само че – когато нещо се превърне в общо място, появява се опасността говоренето за него да стане клиширано, повърхностно, банализирано. Слава богу, има достатъчно български..

публикувано на 22.10.21 в 08:30

В Япония бакшишът е обида

Юлияна Антонова-Мурата е най-ревностният посланик на Япония, но макар да е дипломат по професия, няма официален мандат. Тя е автор на трилогията „Моши моши, Япония“, „Уки уки, Япония“, и новоизлязлата книга „Сан сан, Япония“. Това четиво е нежен звън от душата на г-жа Мурата. Авторката излива любовта си към японския морал и съпричастност...

публикувано на 21.10.21 в 08:25
Графиня Мари дьо Тили

Графиня Мари дьо Тили: На път спазвайте местните нрави

Графиня Мари дьо Тили произхожда от благороднически род, чиито корени се губят в средните векове. Родителите ѝ са били френски дипломати и тя решава да преподава протокол и етикет, след като дълги години съветва приятелите си как да се държат в обществото. Дамата създава Ателието за изискани маниери и комуникации French Touch и става..

публикувано на 19.10.21 в 12:52