Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Как започна новата учебна година в българското училище в гр. Арма, Северна Ирландия

БНР Новини

Една българска майка цели 4 години пътува всяка събота с малкия си син от Северна Ирландия до Дъблин и обратно, за да може там, в българското училище, да учи майчиния си език…
Това е началото на 4-годишната история на Първото българско училище „Иван Вазов“ в гр. Арма, Северна Ирландия, за което ви разказахме в „Нашият ден“.

 Майката се казва Валентина Стефанова, днес е директор на българското съботно-неделно училище „Иван Вазов“ в гр. Арма, Северна Ирландия и  е тазгодишният носител на престижната награда „Неофит Рилски“ на МОН за цялостна трудова дейност в предучилищното и начално училищно образование зад граница.

Валентина Стефанова организира и две образователни конференции в Белфаст /2018 и 2019 г./, посветени на образователната система на Острова и на българските училища зад пределите на родината. В момента подготвя третата такава, която ще се състои от 27 февруари 2020 до 1 март 2020 в Белфаст и ще се проведе в партньорство с Университета на Ълстър и на  Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Какво мотивира Валя, нейните 15 колеги и множеството доброволци, които им помагат за работата, свързана с допълнителните училищни дейности – фолклорно пеене, народни музикални инструменти, народни хора и др.;
какъв е нейният път до Северна Ирландия и после до идеята за българско училище, реализирана „за да не разговарят българските деца с бабите и дядовците си на чужд език“; на какво се дължи събуденият интерес и на  чужденците – приятели в Ирландия към език ни и
защо гласът на директорката трепери, когато разказва за всичко това? – повече ще чуете в прикачения файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Медицинските сестри са важна част от процеса на лечение

В Деня на милосърдието неизбежно се обръщаме към професията на медицинската сестра, неслучайно наричана милосърдна. 160 години след като Флорънс Найтингейл основава първото светско училище за сестри, СЗО алармира за недостиг на около 6 млн. сестри в световен мащаб. В България липсват 30 хил. медицински сестри.  "Причините са ясни и многократно..

публикувано на 06.08.20 в 14:16

Социалната работа е различна от социалното подпомагане

В Деня на милосърдието и различните аспекти, които то обхваща, Въльо Христов – председател на Българска асоциация на социалните работници, подчертава важността на това да разграничаваме социалната работа от социалното подпомагане. "Подпомагането е вид милосърдие, докато социалната работа изисква професионализъм. А в момента голяма част от заетите в..

публикувано на 06.08.20 в 13:59

България отдава почит пред Камъка от Хирошима

В Международния ден на милосърдието, 6 август, Националният музей „Земята и хората“ експонира „Камъкът от Хирошима“ за отбелязване на 75-годишнината от атомната бомбардировка над японския град Хирошима. Днес цял свят си припомня черната история на 6 август 1945 г., когато американският бомбардировач В-29 „Енола гей“ пуска бомбата с прякор „Малчугана“..

публикувано на 06.08.20 в 12:48
Молитва в Мемориалния парк в Хирошима, 6 август 2020

75 години от бомбардировките над Хирошима и Нагасаки

От бомбардировките над Хирошима и Нагасаки са изминали 75 години, но и днес рискът от използване на ядрено оръжие се повишава до нива, невиждани от края на Студената война, а ядрените държави все по-често отправят заплахи.  Неописуемото страдание и безпрецедентните опустошения, наблюдавани преди 75 години, са свидетелство, че ядрените оръжия никога..

публикувано на 06.08.20 в 12:09
Ст. лейтенант д-р Адриана Камбурова

Ст. л-т д-р Адриана Камбурова: Не всеки може да бъде военен лекар

В Международния ден на милосърдието и "Лекарите в света за мир", честван по решение на Изпълнителния комитет на Международното движение “Лекарите в света за предотвратяване на ядрената война”, старши лейтенант  д-р Адриана Камбурова е главен герой в "Нашият ден". 28-годишната ревматоложка е на първа линия в борбата с коронавируса в Инфекциозната клиника..

публикувано на 06.08.20 в 10:53