Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Споделени върхове: 10 години от изкачването на Монблан от алпиниста в инвалидна количка – Иван Кожухаров

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини

През 1990 година, при изкачване в Алпите по западната стена на връх Пти Дрю, група български алпинисти попада под огромен каменопад. Един от тях – Иван Кожухаров, е  засегнат тежко. Инцидентът го обездвижва, а лекарската прогноза е, че няма да може да живее извън болнична обстановка. С голяма упоритост и усилия на волята Иван успява да преодолее тези нови и трудни житейски обстоятелсдтва. Макар и прикован към количка, той се завръща в планината и с помощта на своите приятели и колеги алпинисти намира начин отново да се катери и покорява върхове.

Следват много успешни експедиции и споделени върхове. Едно от най-важните достижения сред тях е изкачването на 8 септември 2009 г. от Иван Кожухаров на Мон Блан заедно с приятели алпинисти.

Наскоро се навършиха 10 години от това знаменателно събитие и по този повод гости на Ива Дойчинова в „Нашият ден“ бяха приятели алпинисти на Иван Кожухаров, които са и основни организатори и участници в събитието: Александър Шопов, Георги Георгиев-Черния и Петко Тотев. Повече можете да научите от разговора с тях в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт от опит – професия и мисия

Експерт от опит – една необичайна професия, която не се радва на особена популярност, от една страна, защото е относително нова – по-малко от десет години са минали откакто е станала част от Националната класификация на длъжностите и професиите, а от друга – защото е доста трудна.  Трудна е по няколко причини,  трудностите са на всички нива – като се..

публикувано на 21.06.21 в 13:04
Андрей Ковачев

Проблемът между България и РСМ не трябва да става част от ЕС

Днес е денят на загиналите българи за Македония. Отбелязва се от 1923 година на църковния празник Свети дух по инициатива на Македонската студентска организация “Вардар“ През 1934 година този празник е забранен, но се възражда през 1990-та. Така става известен и като Ден на Македония в България. В тази ключовата седмица поглеждаме към..

публикувано на 21.06.21 в 11:17

Какво показва „Индекс на щастието на българите“ за 2020 г.

Когато се каже “индекс на щастието“  повечето хора се сещат за малка държава в Хималаите – Бутан, която отрича брутния вътрешен продукт като основен показател за развитие и го заменя с “брутно национално щастие“. От 1971 г. тя въвежда официално и измерване на индекс на щастието. А през юли 2011 г. общото събрание на ООН приема резолюция, с..

публикувано на 21.06.21 в 09:31

Весела Вацева: Най-големите нарушители на законите у нас са политиците, които ги създават

Министерството на културата организира конференция "Държавата и медиите". Като един от най-важните проблеми във взаимоотношенията между държавата и медиите бе изведена прозрачността при финансирането на медиите и възможността всяка медия да бъде притиска н а през някакви финансови механизми. В този контекст особено..

публикувано на 21.06.21 в 09:15

Отбелязваме празника Свети дух

Свети Дух се отбелязва 51 дни след Великден, в деня след празника Петдесетница и е винаги в понеделник. На този празник Православната църква почита Светия Дух – едно от трите лица на Светата Троица. Празникът поставя край на цикъла от Великденски празници, които всяка година са на различна дата. През 2021 година 21 юни е и денят на лятното..

публикувано на 21.06.21 в 08:49