Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Иконописецът Диан Костов на XII Биенале на съвременното изкуство във Флоренция

Снимка: Димитрина Кюркчиева

От 18 до 27 октомври в Fortezza da Basso ще се проведе световният артфорум във Флоренция в годината, в която светът отбелязва 500 години от смъртта на Леонардо да Винчи.

Диан Костов е единственият българин, селектиран за участие на 12-ото световно Биенале на съвременното изкуство. Творците са разпределени в 12 различни категории – живопис, скулптура, графика, дизайн, фотография, артинсталации, видеоарт. А журито, което ще оценява и класира участниците, включва 29 личности с международен авторитет в областта на изкуството.

„Who Are You?“ Кой си ти? – това е творческият код в артинсталацията на иконописеца Диан Костов. В инсталационния му проект си дават интерактивна, интересна и нестандартна среща източноправославната художествена традиция и западната християнска култура. За първи път гости, участници, жури, журналисти, ще видят съвременна инсталация на българския автор, сътворена и изведена с изразните средства на иконописта.

Диан Костов гостува на „Артефир“. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откри се 49-ият Софийски международен панаир на книгата

От 6-и до 11-и декември в Националния дворец на културата над 150 издателства с най-доброто от годината отново си дават среща със своите читатели.  Председателят на Асоциация "Българска книга" Десислава Алексиева откри официално най-мащабното литературно събитие в Мраморното фоайе на НДК в присъствието на знакови автори, издатели преводачи, илюстратори..

публикувано на 06.12.22 в 17:29

Портрет на едно поколение

Българският културен институт в Братислава показа фотографският проект на Денислав Стойчев "Съзряване", който документира ключови моменти от живота на поколението Y или родените от средата на 80-те до началото на 90-те. "Този проект съвпадна и с моето съзряване и с порастването на хората от снимките, мои приятели. Не съм започнал с идеята да..

публикувано на 06.12.22 в 17:25

Детската литература между поуката и разговора

Трябва ли детските книги да обслужват конкретни възпитателни цели? Ако да, то възможно ли е дидактичността да вреди на литаратурата?  Кога и как родителите учат през четенето на децата си? Кога и какво можем, кога и какво трябва да обясним на децата?  С психолога и автор на детски книги Слави Стоев разговаряме за "Продавачът на..

публикувано на 06.12.22 в 17:10

Да влезем в "Тайната градина" на Полина Стоянова

"Тайната градина" е завръщане към мистиката и магията на природата: изящни цветни птици, клони – натежали от сочни плодове, всепоглъщаща зеленина и недокосната красота. Когато хармонията на природата е ненарушена от човека. А човекът е допуснат само като наблюдател – може да гледа, да се наслаждава, но не и да навреди. "Тайната градина" ни разказва..

публикувано на 06.12.22 в 14:35

3 от 30-те – прожекции с "гид" в Дома на киното

От 7 декември Гьоте-институт представя селекция от 3 легендарни филма от 30-те години на ХХ век. Това е време на политическо, социално, идеологическо напрежение в Германия. В годините на Ваймарската република Берлин става новата културна столица на Европа, а киноиндустрията на Германия привлича хора от цял свят.  Гьоте-институт кани кинозрителите да..

публикувано на 06.12.22 в 13:15