Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

И наградата отива при...

Носителите на престижното отличие за литература и физика вече са известни, очакваме връчването на Нобела за мир

БНР Новини
3
Шведската академия обявява носителите на Нобеловите лауреати по литература
Снимка: БГНЕС

Тази седмица се връчват Нобеловите награди и в студиото на "Нашият ден" Ива Дойчинова разговаря със Светлозар Желев, директор на Националния център на книгата в НДК, който коментира литературните отличия.

Астрофизикът д-р Владимир Божилов изключително разбираемо и увлекателно представя научния принос на носителите на тазгодишния Нобел за физика. Предстои връчването на отличието за мир.

Както вече знаем, полякинята Олга Токарчук и австриецът Петер Хандке взеха Нобеловите награди за литература за миналата и тази година.

Защо Нобеловите награди за литература фокусират толкова голямо внимание, нерядко предизвиквайки ожесточени полемики?


Петер Хандке и Олга Токарчук - Нобел за литература за 2019 и 2018За разлика от наградите по физика, медицина, икономика и химия, по които широката публика трудно може да вземе отношение, Нобелът за литература и този за мир са отличията, които хората могат да коментират, особено когато тя се връчи на познат автор, каквато безспорно е носителката за 2018-та Олга Токарчук.

"Причината за успеха на Токарчук е в умението й да гради баланс между това да е четивна и едновременно с това "много дълбока" - изтъква Невена Дишлиева-Кръстева - издателката на романа "Бегуни".
Българската публика има шанса да познава прозата на Токарчук в отличните преводи на Силвия Борисова.

Колкото до рецепцията на Петер Хандке у нас, той е по-известен с просръбските си позиции за войната в бивша Югославия и подкрепата си за Слободан Милошевич, а после и като сценарист на филмите на Вим Вендерс.

"Нобеловата награда за литература най-сетне трябва да бъде отменена. Това е едно фалшиво канонизиране, което не носи нищо на читателя" - казва преди години авторът, което прави изборът на шведската академия още по-интересен.

Екзопланети и тъмна материя  


Половината от Нобеловата награда по физика отиде при Джеймс Пийбълс за „за теоретични открития във физическата космология“. По думите на д-р Божилов става въпрос за изследване на "едромащабната структура на вселената и отговорът на философски звучащия въпрос: защо космосът е такъв какъвто е.

 Другата половина от отличието е за Мишел Майор и Дидие Кело „за откриването на екзопланета, обикаляща звезда от слънчев тип".

Майор и Кело са швейцарски астрономи, които правят революция в търсенето на светове около други звезди - екзопланети.


"Екзопланета е планета, която се намира около звезда, която не е Слънцето" - коментира астрофизикът д-р Владимир Божилов и си струва да се чуе как вдъховено и ясно прави романтичната и леко плашещата материя на астрофизиката прегледна и интересна.

Колкото до предстоящото днес обявяване на Нобеловата награда за мир и номинацията на Грета Тунберг  и двамата събеседници са съгласни, че не бива да "пренебрегваме вестта, защото не харесваме вестоносеца".

Безценно е мнението на д-р Владимир Божилов - защото съумява в синтезирана и разбираема форма да обобщи мнението на учените, а то е: време няма. Климатът се променя драстично заради човешката дейност и трябва да изискваме спешни и решителни мерки.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Така се получава, че културата трябва да търси задни дворове

Театрите и изпълнителските изкуства бяха тежко засегнати от извънредното положение. В студиото на "Нашият ден" актьорът, режисьор, ръководител на театрална школа Бранимир Митов разказва за опитите си да изнесе в Благоевград сцена на открито. Оказва се, че по общински разпоредби, отнасящи се до открити търговски площи, трябва да се заплатят по 3,60 лв на..

публикувано на 27.05.20 в 13:20

Юношите у нас – на първите места по пиене и пушене

Българските юноши са на първите места по тютюнопушене, употреба на алкохол и канабис и ранен старт на сексуалния живот. Това показва докладът "На фокус: здравето и благополучието на юношите", публикуван днес от Регионалния офис на Световната здравна организация (СЗО) за Европа, съобщиха от Представителството на СЗО за България. В доклада са събрани данни..

публикувано на 27.05.20 в 11:27

Най-доброто лекарство за душата е да се радва, да се смее и да обича

Ние сме пред един коварен, непредвидим враг и той още не си е тръгнал . Мерките малко отслабнаха, но бдителността ни не трябва да спада в никакъв случай. Това каза  писателят ревматолог проф. Златимир Коларов в рубриката "За здравето" на "Семейно радио" за битката с  Covid-19 и се пошегува, че той самият е полукарантиниран. "Много малко болни..

публикувано на 27.05.20 в 09:07

А сега накъде? Как ще изпратим випуск 2020

Ще бъде ли изпратен достойно Випуск 2020? Всяка година в края на май дванайсетокласниците се прощават с училище. Ритуалът, който ознаменува навлизането им в зрелостта, е важен както за тях, учителите, съучениците и близките им, по някакъв начин и за всички ни като общество.  Дали защото ни кара да си спомним собствената си младост, или защото днешните..

публикувано на 26.05.20 в 15:01

Кой има нужда от "Репортери без граници"

Кой има нужда от Индекса за свобода на словото на „Репортери без граници“, доколко е важен за медиите и правителствата в различни държави по света и как влияе на обществените нагласи към тях – поглед отвън и отвътре. В „Мрежата“ по програма Христо Ботев коментират  журналистите: Христофор Караджов, преподавател по журналистика в..

обновено на 24.05.20 в 14:15