Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Една нация дърпа напред не само с големите си личности, а и заради хилядите безименни

Проф. Иван Илчев за втория том на "Розата на Балканите"

Българската история има тайна и явна, митологична и академична страна. Защо се получава така и защо специалистите по история не си позволяват да разказват историята като приказка.

Проф. Иван Илчев, дългогодишен ректор на СУ "Св. Кл. Охридски", д-р на историческите науки, член-кореспондент на БАН, гостува в "Артефир" на програма "Христо Ботев" и представи втория том от своята книга "Розата на Балканите" с надежда, че изданието ще породи повече въпроси, отколкото отговори.

Кои са народните будители 

"Една нация дърпа напред не само с големите си личности, а и от хиляди, останали безименни в историята, които честно са положили своите усилия не за по-голяма заплата или за парче земя, а да направят нещо за другите, работили са в местното читалище например... Това са хората, които реално дърпат един народ напред."

Кратка българска история за любопитни читатели

"Всъщност томовете са големи, но за една такава дълга история всъщност не е толкова пространна. Опитал съм се да дам една обща картина на миналото на България – така както аз го виждам и го разбирам. Разликата е в това, че повечето истории на България са писани от колективи, от хора, които са специалисти в дадени проблеми. Ясно ми е, че за всеки от тези проблеми, които съм засегнал, има специалисти, много по-знаещи от мен. Както в поантилизма, трябва да бъдеш на разстояние, за да видиш образа. Това съм опитал да направя – да застана на разстояние, за да видя цялостния образ."

Всяко нещо може да бъде обект на историческата наука

"Винаги съм писал с удоволствие, винаги съм се опитвал да пиша не смъртоносно професионално, а съм се опитал да напиша онова, което за мен е интересно, да бъде интересно и за читателите."

История на българите или история на българските земи

"Има една такава тенденция при историците да разглеждаме историята на българските земи като своего рода торта. Взимаш ножа и режеш надолу и отрязваш парчето, в което са българските земи. Без да съзнаваш, че когато режеш надолу, режеш култури, взаимодействия, явления, които не са постоянни във времето, а пулсират от една в друга територия. Така че е изключително трудно да се каже кои са българските земи. 

Преувеличено легендарно-митологично разбиране на Балканската история 

"Тя в никакъв случай не е по-кръстопътна от историята на много други земи, дори в Европа. Особено сравнена с историята на Белгия и Холандия..."


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Цветан Цветанов: По-добре в главата си да имаме радио, а не телевизор

През месец януари 2021 г. по повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" среща с лица и гласове от програмата.  Цветан Цветанов , редактор в програма "Христо Ботев", предаването "Аларма", е гост на "Истории в ефира". Алармирането за цветността на необятния ни свят " Аз не харесвам името "Аларма", харесвам и уважавам..

публикувано на 21.01.21 в 17:50

Филмовата общност иска да спре гледането на Закона за филмовата индустрия в НС

Филмовата общност в България настоява за спиране на процедурата по приемане на Закона за филмовата индустрия. В парламента е внесено становище от Асоциацията на филмовите продуценти, Обсерватория по икономика на културата, Асоциацията на българските анимационни продуценти и Асоциацията на българските оператори за отлагане на процедурата. Причината е, че..

публикувано на 21.01.21 в 16:55
Маргарита Терзиева

Памет за Маргарита Терзиева

В началото на януари ни напусна преводачката Маргарита Терзиева (род. 1957 година). Осем романа на големия израелски писател Амос Оз са преведени от нея! Скромен и всеотдаен човек, отличаващ се с талант и ведър дух, това е образът на Маргарита Терзиева в паметта на тези, които я познаваха. Тя е работила в различни жанрове, но винаги   с точност и..

публикувано на 21.01.21 в 12:38

Двоен юбилей на примабалерината Теодора Стефанова

Балет „Арабеск“ отбелязва двойния юбилей на своята прима Теодора Стефанова – 50 години и 30 от тях отдадени на танца . Празникът ще бъде отбелязан със специален танцов спектакъл от целия звезден състав на българския балет на 21 януари от 19 часа на сцената на Музикалния театър. Поздравът на трупата на балет „Арабеск“ ще бъде с фрагменти от спектакъла..

публикувано на 21.01.21 в 11:19

141 години от смъртта на Любен Каравелов

На 21 януари се навършват 141 години от смъртта на Любен Каравелов. И това е един повод за поглед към миналото през призмата на настоящето, повод да разберем нещо повече за рода си. В историята на Българското възраждане има много забележими фигури. Една от тях е на възрожденеца, революционера, поета, писателя, журналиста, етнографа Любен Каравелов...

публикувано на 21.01.21 в 10:55