Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една нация дърпа напред не само с големите си личности, а и заради хилядите безименни

Проф. Иван Илчев за втория том на "Розата на Балканите"

Българската история има тайна и явна, митологична и академична страна. Защо се получава така и защо специалистите по история не си позволяват да разказват историята като приказка.

Проф. Иван Илчев, дългогодишен ректор на СУ "Св. Кл. Охридски", д-р на историческите науки, член-кореспондент на БАН, гостува в "Артефир" на програма "Христо Ботев" и представи втория том от своята книга "Розата на Балканите" с надежда, че изданието ще породи повече въпроси, отколкото отговори.

Кои са народните будители 

"Една нация дърпа напред не само с големите си личности, а и от хиляди, останали безименни в историята, които честно са положили своите усилия не за по-голяма заплата или за парче земя, а да направят нещо за другите, работили са в местното читалище например... Това са хората, които реално дърпат един народ напред."

Кратка българска история за любопитни читатели

"Всъщност томовете са големи, но за една такава дълга история всъщност не е толкова пространна. Опитал съм се да дам една обща картина на миналото на България – така както аз го виждам и го разбирам. Разликата е в това, че повечето истории на България са писани от колективи, от хора, които са специалисти в дадени проблеми. Ясно ми е, че за всеки от тези проблеми, които съм засегнал, има специалисти, много по-знаещи от мен. Както в поантилизма, трябва да бъдеш на разстояние, за да видиш образа. Това съм опитал да направя – да застана на разстояние, за да видя цялостния образ."

Всяко нещо може да бъде обект на историческата наука

"Винаги съм писал с удоволствие, винаги съм се опитвал да пиша не смъртоносно професионално, а съм се опитал да напиша онова, което за мен е интересно, да бъде интересно и за читателите."

История на българите или история на българските земи

"Има една такава тенденция при историците да разглеждаме историята на българските земи като своего рода торта. Взимаш ножа и режеш надолу и отрязваш парчето, в което са българските земи. Без да съзнаваш, че когато режеш надолу, режеш култури, взаимодействия, явления, които не са постоянни във времето, а пулсират от една в друга територия. Така че е изключително трудно да се каже кои са българските земи. 

Преувеличено легендарно-митологично разбиране на Балканската история 

"Тя в никакъв случай не е по-кръстопътна от историята на много други земи, дори в Европа. Особено сравнена с историята на Белгия и Холандия..."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Стефан Божков и Валери Чакалов

Стефан Божков и Валери Чакалов със съвместна нова излжба

В галерия "Ракурси" беше открита съвместната изложба на последните произведения на двама известни художници – Валери Чакалов и Стефан Божков. От години те често показват работите си заедно и в експозициите ясно личи онова "свободно общуване" между творбите им, "разговорът", който протича между тях. Различни като изразни средства, те..

публикувано на 29.03.24 в 15:00

Пътеводител из римския свят от Марк Сидоний Фалкс и Джери Тонър

"Обиколете Римската империя в нейния разцвет с Марк Сидоний Фалкс и неговия придружител, не особено изтънчения брит, д-р Джери Тонър", приканват издателите на книгата "Голямата обиколка на Римската империя".  Изглежда, че авторите са двама, но всъщност е един в две роли. Д-р Джери Тонър, който е ръководител на Катедрата по класическа филология и..

публикувано на 29.03.24 в 13:29

24 часа театър – събитие за истински ценители!

Наближаването на Международния ден на театъра е идеален повод за начало на театралният маратон на "Алма Алтер". От сутринта на 30-и март до сутринта на 31-ви март  театърът ще бъде дом на любители на театъра, готови да се потопят в света на театралното изкуство и да преживеят неповторими емоции. Разговорът в "Нашият ден" с Мариела Димитрова ,..

обновено на 29.03.24 в 10:44

Поетичен спектакъл в чест на Иван Радоев

ДКТ "Иван Радоев" - Плевен представя на 30 март поетичния пърформанс "Един бял лист" по стихотворения на големия български поет и драматург Иван Радоев. Така ще отбележи 97 години от рождението му.  Спектакълът е по идея на Калоян Радоев, внук на поета, а режисурата е на Йордан Славейков. Участват: Иван Радоев-син, Антъни Пенев, Димитър Николов,..

публикувано на 29.03.24 в 10:40

Пианистът Виктор Костов: Вълнението е това, което остава скрито за публиката

В Световния ден на пианото в рубриката "Темите на деня" гостува талантливия млад пианист  Виктор Костов . Преди дни в зала "България" се случи един незабравим музикален спектакъл, който остави всички присъстващи изцяло пленени от виртуозното изпълнение на вълнуващи мелодии. Концертът, озаглавен "Магията на вариациите", представи изключителни..

обновено на 29.03.24 в 10:31