Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Събота сутрин в село Орешак

БНР Новини

Село Орешак се намира в община Аксаково, Варненска област, и е само на 13 километра от морската ни столица. Старото име на Орешак било Джевизлий.

През 1929 г. в своята „Летописна книга на с. Джевизлий” свещеник Христо Димитров, служил в църквата "Св. Пророк Илия" в същото село е написал, че през 1826 г. днешното село Джевизлий се е представлявало само от три турски къшли (скотовъдни обори). Първите заселници, около 1828 г., били родовете на Коджа Костадин, родом от Еленско, преселник от Челебикьой (днешно с. Господиново), Лааз Георги, от село Голица, Коджа Йоргаки от Ени Кьой (днешно с. Куманово). След 1828 г. пристигат още 17 фамилии от Бесарабия с биволски и волски каруци на път за родните си места – Чирпанско и Старозагорско, но след това решили и останали да живеят в селото. Така се създало днешното село Орешак.

А сега ще влезем в сградата на читалище „Светлина 2007”, където ще научим още за историята и настоящето на селото, за читалището и дейностите му, за делниците и празниците на хората. Ще чуем и песни на фолклорната група към читалището. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дигитален музей за Белене и цената на свободата

За цялото съществуване на лагера "Белене" през него преминават над 15 000 души. Той отдавна е символ на комунистическата репресия, макар да е един от десетките други. Сега Белене се превръща в основа на първия дигитален музей у нас, който предлага 3D тур и дори холограмен разговор с оцелели. "На първо място правим това, за да си дадем сметка..

публикувано на 01.06.23 в 16:05

TechnoMagicLand подарява магии на малки и големи любопитковци

Интерактивният център за наука и технологии TechnoMagicLand ще отбележи международния ден на  детето – 1 юни с едно приключение, посветено на магията от научна и технологична гледна точка.   "Ще има впечатляващи експерименти, включващи магически пръчки и левитация, както и възпламенявания, горещина и студ. Естествено ще има пушек и..

публикувано на 01.06.23 в 14:10

Най-конкурентните в момента са вятърните електроцентрали

Неотдавна ветроенергийният предприемач “ВтЕЦ Горичане“ ООД приключи продажбата на проектите ВЕП “Горичане“ и “Пролез“, с обща мощност от 80 MW, на финландския инвеститор във възобновяемата енергия "Таалери Енергия". "Основният мотив за инвестиция е, че ценовата конюнктура на пазара за електроенергия е благоприятна, т.е. има силен ценови сигнал..

публикувано на 01.06.23 в 13:10

1 юни: Кога да очакваме резултатите от конкурса “Искри“?

Денят се отбелязва в цялата страна с много ентусиазъм и радост. Има множество събитията и инициативите, насочени към децата. В предаването "Нашият ден" представителите на детската редакция на програма "Христо Ботев", Виолета Димитрова и Калина Колева, коментираха темата "От какво радио имат нужда децата?". 1 юни е, Ден на детето..

обновено на 01.06.23 в 12:51