Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Събота сутрин в село Орешак

БНР Новини

Село Орешак се намира в община Аксаково, Варненска област, и е само на 13 километра от морската ни столица. Старото име на Орешак било Джевизлий.

През 1929 г. в своята „Летописна книга на с. Джевизлий” свещеник Христо Димитров, служил в църквата "Св. Пророк Илия" в същото село е написал, че през 1826 г. днешното село Джевизлий се е представлявало само от три турски къшли (скотовъдни обори). Първите заселници, около 1828 г., били родовете на Коджа Костадин, родом от Еленско, преселник от Челебикьой (днешно с. Господиново), Лааз Георги, от село Голица, Коджа Йоргаки от Ени Кьой (днешно с. Куманово). След 1828 г. пристигат още 17 фамилии от Бесарабия с биволски и волски каруци на път за родните си места – Чирпанско и Старозагорско, но след това решили и останали да живеят в селото. Така се създало днешното село Орешак.

А сега ще влезем в сградата на читалище „Светлина 2007”, където ще научим още за историята и настоящето на селото, за читалището и дейностите му, за делниците и празниците на хората. Ще чуем и песни на фолклорната група към читалището. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия