Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Свекърва“ на сцената на Народния театър

БНР Новини

Габровският драматичен театър „Рачо Стоянов“ представя на 12 ноември най-новата си постановка „Свекърва“ на режисьора Петринел Гочев на голямата сцена на Народния театър. Това не е първата изява на габровската трупа на сцената на Народния театър. 

Партньорството между двата културни института беше възобновено след дългогодишно прекъсване през миналия театрален сезон. Тогава габровската трупа представи „За първото българско царство: Отшелникът“ пак под режисурата на Петринел Гочев.

Спектакълът „Свекърва“ взе две награди от 11-ия открит театрален фестивал „Хомо луденс“ в Украйна за високи театрални постижения и за сценографията на Даниела Николчина. "Навсякъде, където ходим, и в малки населени места, и в Украйна се срещахме с различен тип публика и навсякъде спектакълът е харесван", казва Петринел Гочев. Според него причината се крие в разчупеното решение и пластичността, в усещането за лекота, което го прави силно въздействащ. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Антон Митов представя: Маргарита Димитрова – 40-ото издание на Празниците на изкуствата "Аполония"

Маргарита Димитрова е изпълнителен директор на фондацията за изкуство "Аполония" и основен организатор на фестивала от самото му създаване през 1984 година. Тази година тя получи отличието "Кавалер на Ордена за изкуство и литература", присъдено ѝ от министъра на културата на Франция. Богоизбрани или щастливи са участниците и посетителите на..

публикувано на 10.09.24 в 10:20

Роман на Людмила Калоянова за три поколения емигранти

Людмила Калоянова е поет, писател и преводач. От 1990 г. живее в САЩ, където защитава докторска дисертация на тема женска идентичност и креативно писане. Автор е на литературно-критическото изследване, което повдига въпроса за пола като културен и социален конструкт в литературния дискурс от началото на миналия век. Издала е две книги с поезия –..

публикувано на 10.09.24 в 09:15
автор: Виктория Губерска-Слеймън

Градски легенди в плакат

Проектът Софианер за трета поредна година предизвиква артистите да покажат своята София. Изобразяването е чрез плакат и графичен дизайн с които творците се опитват да пресъздадат духа на града по модела на списанието "Ню Уоркер". В някой от илюстрациите има носталгия и сантимент към града, а други са изпълнени с хумор и лични преживявания. Кой..

публикувано на 10.09.24 в 08:35

Премиера на поетическата симфония на Роберт Леви

"Това е пълноводна литературна река с определено течение. Тя е своеобразна симфония в стихове, родена в София, на "Кристал", край Рейн, Майн, Дунав, обогатена от ерудиция и всекидневие", пише редакторът Стефан Иванов на най-новата стихосбирка "Симфония Рейн – Майн – Дунав" на Роберт Леви. Утре (10 септември) на Алеята на книгата в София, а в сряда..

публикувано на 09.09.24 в 17:40

Изложба на Юдит Рита Рабоцки

"Женска природа" се нарича изложбата на скулпторката Юдит Рита Рабоцки, която се открива на 10 септември на две места: галерия "Васка Емануилова" и Институт "Лист" - София. Ето и част от анонса за нея: "Седем тела, изработени от рециклиран материал, постепенно навлизат сред керамичните фигури от постоянната експозиция на Васка Емануилова. В..

публикувано на 09.09.24 в 16:25