Пенсионните фондове трябва да могат да инвестират в по-високодоходни инструменти

В "Нашият ден" Румен Гълъбинов коментира парадокса "две пенсии са по-малко от една"

БНР Новини
Александър Райчев и Румен Гълъбинов
Снимка: Кирил Чобанов

Депутатите приеха бюджета на Държавното обществено осигуряване. Дебатът премина в остри реплики между управляващи и опозиция, като темата, която предизвика ожесточени спорове, беше размерът на пенсиите. В студиото на "Нашият ден" финансистът и икономист Румен Гълъбинов коментира тази важна за всички тема.
Фокус на разговора с Александър Райчев са универсалните пенсионни фондове и вторият стълб на пенсионното осигуряване.

"Моделът на този втори стълб на доброволно задължително осигуряване е с корен в Чили – направи кратък исторически преглед Гълъбинов. – Там за първи път е приложен такъв модел с допълнително осигуряване, след което е пренесен в Европа – Полша е сред примерите за подобна политика.

В момента у нас се обсъждат три варианта как да се осъществи допълнителното осигуряване:

●Пожизнена пенсия
●Разсрочена пенсия
●Плащане наведнъж

Разбира се, и в трите варианта има условия и усложнения.

Дебатът се води на фона на тревожната тенденция, че България е най-бързо обезлюдяващата се държава в света – това товари работещите на фона на увеличаващия се брой пенсионери.

Също така не се е случило увеличение на осигурителната вноска – т.е. заложените величини не са оправдали допусканията в изграждането на този модел" – отбеляза Гълъбинов.

Първите осигурени във втория стълб ще добият право на допълнителна пожизнена пенсия през 2021 за жените и 2024 за мъжете.

Кой ще има право на нея?

"Една част от хората, около половината, ще имат, а другата – не, понеже няма да има натрупани пари по активите – това идва от допусканията, които са правени в модела за изчисления – а именно, заложено е увеличаване на минималната работна заплата, както и увеличаване на броя на хората, които ще внасят осигуровки и то върху реалните си доходи, а в момента има много хора, които се осигуряват на минимума и оттам също идва липса на активи.

Финансовото здраве на пенсионното здраве не е застрашено, но истината е, че в момента две пенсии правят по-малко от една.

Всички държави, възприели модела на втория стълб, го модифицираха през годините. Трябва да го сторим и ние. 

Има възможност пенсионните фондове да могат да инвестират в по-високодоходни инструменти, може да има оптимизация и от разходната част – но в никакъв случай не е в наш интерес парите от втория стълб да намаляват, вместо да се увеличават.

Твърде възможно е първите, които ще вземат пенсии от втория стълб, да получат около 50 лева."

В края на разговора стана въпрос и за третия стълб на пенсионното осигуряване, който според финансиста би могъл да се стимулира с данъчни облекчения. 


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.